Yllä olevassa ennen ja jälkeen sliderissa näkee sen muutoksen mikä purotalkoilla saadaan aikaiseksi. Muutos on aivan uskomaton!

Moni talkoisiin osallistuja tai niitä sivusta seuraava, ei tiedä mitä kaikkea tapahtuu ennen ja jälkeen talkoiden. Kerron nyt mitä kaikkea minä ja muut puroaktiivit tekevät ennen talkoiden eteen. Artikkelin tein, jotta jokainen voi miettiä omalla kohdallaan; Onko minusta vastaavaan?

Longinojan talkoiden kokoluokka on suuri, moni talkookohde pääsee varmasti pienemmällä organisoinnilla.

Pääpiirteittäin purotalkoiden järjestäminen vaatii

 • hanki kunnostusluvat

 • päätä talkoopäivämäärä

 • dokumentoi alue ennen talkoita

 • markkinoi talkoita

 • tilaa kivimateriaali

 • järjestä talkooeväät

 • järjestä talkoovälineet

 • organisoi talkoot

 • palauta talkoovälineet

 • dokumentoi talkooalue kunnostuksien jälkeen

 • kiitä talkoolaisia sekä tukijoita

Missä talkoillaan ja milloin?

Tulevien purotalkoiden miettiminen alkaa omalla kohdalla kunnostuskohdan päättämisellä. Talkoissa kunnostettavaa aluetta on hyvä tarkkailla eri vedenkorkeuksilla, jolloin saa käsityksen siitä, miten alue muuttuu eri vuodenaikoina ja vedenkorkeuksilla.

Alueesta kannattaa ottaa paljon valokuvia useista eri kohdista, jolloin ennen -ja jälkeen kuvien toteutus onnistuu helposti. Mitä paremmin tunnet kunnostettavan alueen, sitä helpompi on visioida talkoiden lopputulos.

Talkoopäivämäärä on hyvä päättää ajoissa, mieluusti jo keväällä. Meillä täällä pääkaupunkiseudulla on syksyisin useita purotalkoita ja päivämäärä on tästä syystä hyvä miettiä reilusti etukäteen.

Lisäksi päivämäärän aikaisella lukkoonlyönnin ansiosta pystymme mainostamaan talkoita puroilla pitkän ajan ennen varsinaista talkoopäivää. Tämä helpottaa myös asioiden järjestelemistä ennen talkoita.

Talkoista suoritettu tässä vaiheessa 5%

Printti -ja some-materiaalien tekoa

Longinojan varrella liikkuu paljon ihmisiä ja joka vuosi olemme saaneet innokkaita talkoolaisia mukaan tulostettujen ilmoituksien kautta. Ilmoituksen tein lauantaina aamukahvien aikana 9.9.2017.

On erittäin tärkeää kertoa ihmisille jotka oikeasti liikkuvat purolla päivittäin, kaikki heistä ei välttämättä ole somessa ja siksi perinteinen mainonta kannattaa muistaa. Ilmoituksien puron varteen viennin hoitivat Maaret sekä isäni Matti talkoita edeltävällä viikolla.

Sosiaalisen median kanavissa Longinojan talkoista Facebookissa, Instagramissa sekä Twitterissä. Lisäksi teimme talkookutsu videon Youtubeen.

Päivityksiä varten olen tehnyt Instagramiin valmiiksi talkooaiheisia kuvia ja Facebookissa päivityksien pääsisältönä on fiiliksen luominen ja kertominen millaisia talkoita olemme aikaisempina vuosina pitäneet.

Varsinainen ilmoittautumiskanavia talkoisiin ovat: sähköpostitse minulle, puhelimitse isälleni tai Facebook -tapahtuman kautta. Jokaisen kanavan kautta on vuosittain tullut talkoolaisia.

Talkoista suoritettu 10%

Tilattavien kivimateriaalien sijoituspaikkojen ja määrien miettiminen

Olemme vuosittain ennen talkoita käyneet katsomaa Helsingin kaupungin työntekijän Tomi Silanderin ja isäni kanssa millaista aluetta kunnostetaan, millaista kivimateriaalia siihen tarvitaan ja mihin kivimassat tuodaan.

Tämän vuoden talkoojärjestelyissä tämä tapahtui syyskuun 11. Samana iltana laitoin kivitilauksen eteenpäin Helsingin kaupunki ympäristössä toimivalle Päivi Islanderille.

Talkoista suoritettu 15%

Tilattavien kivimateriaalien vastaanotto

Talkoissa tarvittavat kivimateriaalit toimitetaan yleensä talkooviikolla. Tänä vuonna toimitus tapahtui ke 26. ja to 27.9. aikana.

Päivi tilasi lopulta kivimateriaalia yhteensä 4 isoa lavallista. Kuormassa on 4 m3 3-6 cm kutusoraa ja 6 m3 20-75 cm isoja kiviä. Yhteensä 16 m3 3-6 cm kutusoraa ja 24 m3 20-75 cm isoja kiviä.

Kiviä olivat vastaanottamassa isäni Matti ja  Toni joka kuvasi kivan pienen videon kivien saapumisesta.

Talkoista suoritettu 20%

Talkooviikko – vihdoin odotus päättyy

Keskiviikkona ennen sählyä toimitin Tonille valmiiksi varastoon Gardenalta saadut lapiot. Siitä matkani jatkuu Soukkaan hakemaan Longinoja Cafeen kahvit, kupit ja muita tarvittavia hankintoja. Tämän kuorman lahjoitti Valmarin.

Haen peräkärryn lainaan perhetutultamme, jonka yritys Uudenmaan Kuivauspalvelu Oy on tukenut toimintaamme kärryn lainaamisella.

Matka jatkuu kohti SKES ry:n varastoa, josta kyytiin nostetaan kottikärryt, lapiot, ämpärit, rautakanget ja tietysti myös grilli ja kaasupullo. Kärry jatkaa matkaa Kaarelanjoki -hankkeen vetäjän Mikaelin mukaan ja palaa lauantaina heidän talkoiden jälkeen Longinojan varteen odottamaan sunnuntaita.

Talkooviikon töihin kuuluu myös talkooeväiden hankinta. Viime vuosina eväät on pääosion noutanut Sea Good Oy Fort Delin -kylmävarastolta vaimoni ja kaupasta on ostettu loput eväät ja muut tarvittavat. Tänä vuonna Fort Deli toimittaa eväät suoraan perjantaina Tonille kuten lauantaina Vaasan pullat ja sämpylät.

Lauantai iltana laitan kaikki valmiiksi ja lämmitin saunan. Talkoopäivän aamuna kamat autoon ja kohti puroa.

Talkoista suoritettu 35%

Talkoopäivä, vihdoin odotus päättyy

H-Hetkeen on muutama tunti. Syön tukevan aamupalan ja lähden hakemaan isäni sekä loput talkoovälineet kyytiin.

Talkooalueelle saavuttaessa puramme välineet kärrystä valmiiksi. Tämän jälkeen istun hetken puron rannalle ja luon kokonaisvaltaisen mielikuvan tulevasta kunnostetusta kohdasta.

Katson miten virta solisee alavirtaan ja onko alueella esimerkiksi tukemista tarvittavia tai muuten eroosio herkkiä rantoja näkyvissä. Yhdeksältä saapui Vaasanin elämänmakuista – talkootsarjan tekijätiimi joka koostui toimittajasta, video -ja valokuvaajasta.

Pyrin kättelemään jokaisen talkoisiin tulijan ja samalla esittelemään itseni.

Nämä viimeiset tunnit ovat myös ne hetket jolloin jännittää eniten, tuleeko talkoolaisia kymmenen vai rikotaanko jälleen ennätyksiä osallistujamäärässä?

Työnjako ryhmille ja talkoot käyntiin!

Kerään talkooväen kasaan, kerron kuka olen ja mitä rupeamme tekemään sekä päivän aikataulun eli mihin aikaan syödään.

Vetovastuun eri talkooalueista ottaa ”kunnostuskonkarit”. Tämä mahdollistaa suurempien talkoiden järjestämisen ja isomman talkoojoukon kerralla hallitsemisen.

Jokaiselle talkoisiin saapuvalle löytyy kyllä oman kunnon ja mielenkiinnon mukaisia tehtäviä.

Pääpiirteittäin talkoissa voi valita roolinsa suuntaa-antavasti seuraavista:

Purotalkoissa maalla tapahtuvat toimet

 • soran -tai kivien lapiointi kuljetusämpäreihin tai kottikärryihin
 • soran -tai kivien kuljettaminen puron äärelle
 • suurempien kivien kanto tai vieritys puroon
 • roskien kerääminen
 • catering
 • ohi kulkevien ihmisten kanssa juttelu

Vedessä tapahtuvat toimet

 • soran levittäminen kutualueille
 • kivien sijoittaminen
 • puuaineksen sijoittaminen
 • vanhojen soraikkojen puhdistaminen
Talkoista suoritettu 80%

Mitä talkoiden jälkeen?

Nämä talkoot meni aika kivuttomasti, kiitos ennätys osallistujamäärän. Itse pääsin keskittymään toimittajien haastatetteluihin ja kuvauksiin. Talkoiden loputtua kamat nippuun ystäväni Janin paketiautoon. Jani ja Markus lupautuivat palauttamaan tavarat varastolle. Tämä lyhensi talkoopäivääni usealla tunnilla. Kiitos jätkät! Lapsi vielä tätien hoivasta kyytiin ja kotiin.

Olo on rentoutunut ja kiitollinen kun tiedät, että taas on parannettu kaikki yhdessä Longinojaa.

Siirsimme yhdessä kiviä puroon neljä kuorma-autollista.

Talkoista suoritettu 90%

Talkoissa tehdyn alueen dokumentointi ja kiitoksien kirjoitus

Itse pidän tärkeänä talkoissa tehdyn muutokset dokumentointia. Tämä pitää sisällään valokuvien ja videoiden yhteen keräämistä sekä talkooartikkelin kirjoittamista Longinojan -nettisivujen aikajanalle.

Tämän voi tosin tehdä huomennakin…

LUE KIITOKSET
Talkoista suoritettu 100%

Tässä minun tapani järjestää purotalkoot. Valitse sinä itsellesi juuri se sinulle sopivin tapa. Talkoiden järjestäminen yksin on huomattavasti työlläämpää kuin hyvien ystävien avustamana.

Minä saan kiittää isääni Mattia, joka Legenda -nokipannun kanssa keittivät kahvia kuusi pannullista talkoolaisille sekä ohikulkijoille.Ystäviäni Maarettia, Henkkaa, Markusta, Tonia, Mikaa ja muita puroaktiiveja heidän avusta. Ystävieni lisäksi  kiitokset ansaitsee siskoni Kirsi sekä puroaktiivi Jenni, he jakoivat Kalasta -lehtiä sekä Longinoja -kortteja ohikulkijoille.

Lisäksi kiitokset ansaitsee kaikki talkoita tukeneet tahot ja tietysti perheeni.

Yhdessä tekeminen on kivempaa ja etkä pala yksin loppuun.

Mukavia talkoohetkiä kaikille purotalkoita vetäville ja talkoisiin osallistuville!
Ollaan me vaan kovia tyyppejä jokainen, kalat kiittävät!

Juha Salonen, Puroaktiivi

Kuvat: Maaret Ahlsved, Lauri Asanti, Henrik Kettunen