Toukokuu

Toukokuu on uuden alku. Puron soraikoista kuoriutuvat taimenen poikaset ovat uuden elämänsa alkutaipaleella. Nyt ovat talkoolaisten tekemät suojakivikot tarpeen. Fallkullan, Riihenkulman ja Savelan siirtomaapalstoilla käy kuhina, kun viljelijät istuttavat ja kääntävät palstansa kuntoon. Vapaita palstoja voi tiedustella Hyötykasviyhdistykseltä.

Toukokuussa aloitetaan myös kutusoraikkojen pienpoikastarkkailu. Tarkkailulla selviää onko kutusoraikon sisältä kuoriutunut uusi taimenikäluokka puroa asuttamaan.

  • Taimenen poikaset kuoriutuvat
  • Rentukat
  • Kasvillisuus herää
  • Linnut saapuvat

Kuva: Pekka Tuuri / Vedenalainen Suomi

Kesäkuu

Taimenten poikaset kasvavat ja vipeltäjiä näkee soraikkojen kivien koloissa. Kasvimaapalstoilla käy kuhina ja linnut ovat pesimispuuhissa. Riihenkulman puronotkoon saapuneet punakylkirastaat pomppivat nurmikolla ja kukat kukoistavat.

Heinäkuu

Kannattaa ottaa suunta jollekin puron ylittävälle sillalle ja heittää virtaan pieniä vaaleanleivän palasia. Erityisesti Latokartanontiesta alavirtaan olevien siltojen lähettyvillä on paljon paikallisia 0-3 vuotiaita taimenia.

Kuva: Juha Salonen

Kuva: Juha Salonen

Elokuu

Kukka- ja viherloistoa kasvimailla, linnunpoikaset ovat oppineet lentämään ja taimenten poikaset etsivät soraikkojen lähettyviltä uusia reviirejä.
Kutusoraikkojen läheisyydessä lähes 10 sentin mittaiset taimenen poikaset napsivat hyönteisiä virrasta ja vanhemmat taimenet käyvät pintomassa hidasvirtaisilla puro-osuuksilla.

Kuva: Maaret Ahlsved

Kuva: Maaret Ahlsved

Syyskuu

Syyskuussa purolla on täysi tohina päällä. Viimeisiä puron kunnostuksia toteutetaan ja vanhoja kutusoraikkoja putsataan lähenevää kutua varten.

Osallistu Longinojan syysseurantaan ›

Talkoisiin voi jokainen osallistua juuri itselleen sopivalla panoksella. Kivien kanto, soran lapiointi tai roskien keruu, kaikki on tärkeää purotalkoissa. Jokainen ylimääräinen käsipari on tarpeen. Tervetuloa mukaan muuttamaan ojaa takaisin puroksi.

Juha Salonen

Lokakuu

Lokakuun alkupuolella alkaa näkymään levotonta liikehdintää soraikkojen lähettyvillä. On vuoden kohokohdan aika. Ensimmäiset suuret emotaimenet nousevat puroon kutupuuhin ilman viilennyttyä tai sateiden saapuessa. Taimenten kutu voi jatkua pitkälle marraskuulle ja jopa joulukuun alussa on havaittu kututapahtumia purolla.

Taimenten kutu alkaa yleensä  lokakuun puolenvälin tiennoilla. Kudun alku vaihtelee vuosittain ja riippuu paljon vesisateista sekä ilman lämpötilasta. Vuonna 2016 syksy oli vähäsateinen, mutta silti ensimmäinen merestä noussut taimen havaittiin kudulla jo 12.9. Heti seuraavien sateiden aikana ja jälkeen purossa alkoi näkymään suuria emotaimenia kutualueilla. Puron parhaat kutupaikat löydät täältä.

Seuraamalla Longinojan Facebook -sivuja tiedät parhaiten missä ja milloin taimenen kutu on alkanut. Tule ja tykkää!

Juha Salonen
Taimenkuva vuodelta 2015.

Kirkas ja matala vesi yhdistettynä isoihin kaloihin on ainutlaatuinen luontonäytelmä! Kuva: Miikka Pulliainen

vinkit kuduntarkkailuun

Marraskuu

Viimeisiä viedään. Sään vaihtelut vaikuttavat siihen, kuinka pitkään kutu tulee kestämään. Joinain vuosi kutu voi jatkua pitkälle marraskuun loppuun asti.

Taimenet lähetyssaarnaajassa

Kuva: Miikka Pulliainen

Joulukuu

Kylminä talvina puro on joulukuussa saanut jääpeitteen ja vain kovimmat virtapaikat ovat sulina. Sulan reunalla voi seurata koskikaroja. Rantapusikoissa urpiaiset, keltasirkut, tiklit ja monet muut kaupunkilinnut syövät puiden silmuja. Tarkkasilmäiset voivat nähdä jään reunalla saukon tai minkin saalistamassa.

Longinoja lumipeitteessä

Kuva: Miikka Pulliainen

Tammikuu

Talven pakkasista riippuen puro jäätyy hiljalleen. Suvantopaikoille syntyy jääkansi ja sulapaikoilla voit nähdä koskikaran, saukon tai minkin saalistamassa ravintoa. Tammikuussa on myös havaittu harmaahaikara hidasvirtaisisilla puron alueilla.

  • Talvehtivat koskikarat
  • Eläinten jättämät jäljet

koskikara

Helmikuu

Purolla vierailee säännöllisesti harmaahaikara syömässä puron kaloja. Haikara on havaittu monen vuoden ajan Longinoja -laakson alueella.

  • Tilhi -ja urpiaisparvet
Kuva: Risto Alftan

Kuva: Risto Alftan

Maaliskuu

Maaliskuussa kevään merkit ovat jo ilmassa. Päivät pidentyvät entisestään ja aurinkokin kunnostautuu taivaalla yhä enemmän, lämmittäen maata. Kevätseuranta kannattaa aloittaa tässä vaiheessa, koska mitä todennäköisimmin ensimmäiset perinteiset kevään merkit bongaat nyt. Parhaimmillaan voit nähdä ensimmäiset kukat ja perhoset myös Longinojan penkoilla.

Longinojan kevätseuranta starttaa ›

Kuva: Maaret Ahlsved

Kuva: Maaret Ahlsved

Huhtikuu

Kevään korvalla huhtikuussa Longinojan rantamilla saattaa nähdä vilauksen violettia. Näsiä eli riidenmarja kukkii varhain ennen lehtien puhkeamista. Kukat ovat kauniita ja hyväntuoksuisia, mutta marjat erittäin myrkyllisiä.

Longinojan kevätseuranta täydessä käynnissä ›

Kuva: Maaret Ahlsved

Kuva: Maaret Ahlsved