Stickelbackabäcken, på finska Longinoja, är en stadsbäck i Finlands huvudstad Helsingfors. Den rinner ut i Vanda å. Sedan 2001 har fiskesällskapet SKES utfört rensningar av Stickelbackabäckens vattenflöde.  Just nu finns där en utmärkt tät population av unga fiskar.

Det har bildats en hel gemenskap för bäcken på sociala medier, med folk som intresserar sig för hur bäcken och i synnerhet dess öring mår. Den här webbplatsen fungerar som en öppen databank för Stickelbackabäckens vänkrets.

Vi har lyckats skapa något kring den här stadsbäcken som är helt unikt i finländska sammanhang. Vårt mål är att berätta för folk om den här lokala naturplatsen och få människor att uppskatta dess gröna skönhet mitt i betongdjungeln”, säger Juha Salonen, som är ett aktivt fan till bäcken.

Tyvärr har vi inte möjlighet att få hela webbplatsen översatt till andra språk, men vårt huvudbudskap är detta: Njut av naturen kring bäcken och var noga med att inte störa öringen. Vi vill också vänligen påminna om att det är totalförbjudet att fiska i Stickelbackabäcken.