TAIMENEN KUDUNTARKKAILU

Taimenten kuduntarkkailu on luontonäytelmä vailla vertaa ja toivommekin, että tämän sivun luettuasi ymmärrät kuinka upeita hetkiä voit kokea purolla. Sivulle on kerätty myös koosteeksi videoita sekä linkkejä luontokuvaajien ja kutubongareiden arkistoihin.

Longinoja on Suomen tunnetuin puro, jolle syksyisin saapuu sadoittain ihmisiä seuraamaan taimenten kutupuuhia.

ILMOITA KUTUHAVAINTOSI LONGINOJALTA

Milloin purolle ja mistä tieto taimentenkudun alkamisesta?

Longinojalla taimenten kudun alku ajoittuu lokakuun alkupuolelle ja jatkuu parhaimillaan pitkälle marraskuulle. Aikaisimmillaan ensimmäisiä kututapahtumia on havaittu 8 lokakuuta vuonna 2006.

Hyvä nyrkkisääntö on että, ensimmäiset lokakuun rankemmat sateet ovat merkki, jolloin purolla kannattaa vierailla. Sateet nostavat purossa vedenpintaa, joka mahdollistaa taimenten nousemisen Vantaanjoen pääuomasta puroon kutupuuhiin.

Parhaiten tiedon kudun etenemisestä löydät näiltä sivuilta sekä Facebook -sivuilta. Sivuilla kerrotaan tilanne päivittäin. Sivuja seuraamalla onnistut varmasti itsekin näkemään taimenten esittämän upean luontonäytelmän.

Facebook Live – tunnelmaan mukaan kotisohvalta!

Vuoden 2016 aikana purolla tapahtuvaa taimentenkutua sai seurata myös kotisohvalta käsin. Longinojan puroaktiivit lähettivät upeita hetkiä Facebook Liven kautta. Lähetystekniikka mahdollisti nopeita tunnelmapaloja kuturetkiltä, ja saadun palautteen perusteella lähetyksiä tullaan tekemään myös jatkossa.

Facebook -sivuille tulee myös päivityksiä missä ja milloin taimenten kutu on alkanut, ja minne kannattaa suunnata katsomaan kaloja.

TYKKÄÄ FB-SIVUISTA

Kutubongarin neljä kultaista sääntöä!

Kasvavien tarkkailijamäärien myötä myös polkupohjat sekä rantapenkat ovat kuluneet enemmän. Me puroaktiivit toivoisimme, että taimenia tarkkaillessa ei mentäisi ihan puron rantaan vaan seurattaisiin kaloja hieman kauempaa rantapenkalta. Eroosioherkät rannat voivat sortua ja pahimmassa tapauksessa irtoava kiintoaines tuhoaa alavirrasta löyvien soraikkojen sisällä olevat mätimunat.

Anna kuvausrauha ja kunnioita palstaviljelijöiden rakennelmia

Anna toiselle kuvaajalla rauha kuvata kaloja. Kysy lähestyttäessä, saako tulla lähemmäksi. Osa kaloista on arkoja ja kuvaaja on voinut odottaa jo pitkäänkin ennen kalojen lähelle pääsemistä. Muista myös kunnioittaa Riihenkulman alueen palstaviljelijöiden palstoja ja niiden rakenteita sekä puron varrella olevia pihapiirejä.

Älä säikäytä kaloja liian kirkkailla valoilla! Totuta kalat valoon hiljalleen.

Kun tarkkailet kaloja pimeässä, ei kannata osoittaa valoilla suoraan kaloja kohti vaan laajemmalla valokeilalla valaista aluetta. Muista myös, että kirkas valokeila ”polttaa” kuvan puhki ja siinä kohtaa näkyyn vain valkoista.

Valvo omatoimisesti ja ilmoita havainnoista!

Ilmoita salakalastuksesta, pyydyksistä tai muista kaloille vaarallisista asioista välittömästi Longinoja -sivujen kommenttikentään, Facebookkiin tai sähköpostitse juha.salonen[ät]skes.fi -osoitteeseen. Tarpeen vaatiessa voi soittaa myös yleiseen hätänumeroon 112, jos aihetta ilmenee.

Ole sosiaalinen

Kerro mistä kaloja löytyy, jos sitä sinulta kysytään. Yhdessä kalojen tarkkailu on paljon kivempaa.

Mistä löydät kututaimenet Longinojalta?

Alla olevaan Google -maps karttaa on merkitty kaikki suosituimmat taimenen kutubongaus soraikot. Näitä soraikkoja seuraamalla kutuaikana onnistut varmasti!

Halutessasi kartasta tietoja pois tai lisää: Paina kartan vasemmassa ylänurkassa näkyvää valikkoa.

Taimenten kutuvideoita

Longinojan puroaktiivien bongausvinkit

Pääkaupunkiseudun puroilla kiertää lukuisia luontokuvaukseen innostuneita luontokuvaajia ja osa näistä on löytänyt Longinojan ja taimenten kutukuvauksen. Longinojalla aktivisimpia kuvaajia ovat Miikka Pulliainen, Mika Järvinen sekä Mikko Joensivu. Longinoja.fi sekä Facebook -sivujen päivitykset suoritetaan perinteisellä kännykällä Juha Salosen toimesta.

Itse aloitan tarkkailun kauempana rannasta ja tarkkailen vedenpintaa, väreileekö se tai näkyykö kaloja. Jos kalat ovat arkoja, yritän lähestyä niitä mahdollimman matalana, jos kalat säikähtävät jään odottamaan niiden paluuta soraikolle. Kuduntarkkailu on mukavaa puuhaa ja aika kuluu kuin siivillä. Suosittelenkin ottamaan lämpimästi vaatetta, istuinalustan tai jakkaran sekä jotain lämmintä juomaa. Minua saa tulla nykimään hihasta, opastan ilomielin purolla taimenten kuduntarkkailun saloihin!

Juha Salonen, Puroaktiivi

Parhaita kutubongauspaikkoja päiväsaikaan on Longinojan ylittävät sillat. Päivällä jos haluaa kuvata, niin kannattaa objektiiviin laittaa pyöröpolarisaatiosuodin joka poistaa heijastuksen vedenpinnasta. Sillolta voi myös nähdä ja kuvata huikeita kalojen nousuja koskipaikoista ylävirtaan.

Mikko Joensivu, Puroaktiivi

Maltti on valttia eikä liikaa valoa. Parhaimmat kuvaus hetket aroille yksilöille saapuvat puron ympäristön hiljentyessä sekä aamulla ennen kukonlaulua. Kiivaimpaan kutu huumaan ajalla ei ole merkitystä. Kalustoksi mielellään järkkäri joka sietää korkeita ISO arvoja sekä lasiksi 50-85mm väliltä F1.8-2

Mika Järvinen, Puroaktiivi

Taimenten kutuun liittyviä julkaisuja

Video: Longinojan taimenia kudulla

24.10.2018|Ei kommentteja

Longinojalla on ollut kuhinaa tänä syksynä ja Facebookissa on aktiivisesti jaettu kuvaa ja videota, mutta vain digivirran muodossa sisältöä on näkynyt longinoja.fi:ssä. Tehdään asiaan parannus. Ohessa videota tämän syksyn yhdestä monista kutu-highlighteista ison merikalan toimesta.

Video: Vantaanjoen meritaimenet 2016

5.12.2016|Ei kommentteja

Vantaanjoen meritaimenista ja vuoden 2016 videon kuvauksista kertova blogiteksti luettavissa: http://petterihautamaa.kuvat.fi›

Video: Taimenten kutupuuhia Longinojalla 23.11.2016

23.11.2016|Ei kommentteja

Miikkan hieno videokooste marraskuisesta illasta Longinojalta ja taimenen kudulta. Video & kuvaus: Miikka Pulliainen