MATKA OJASTA SUOMEN TUNNETUIMMAKSI PUROKSI

Ojasta puroksi dokumentti on tarina Malmilla sijaitsevan Longinojan kunnostamisesta Suomen tunnetuimmaksi taimenpuroksi puroyliaktiivi Juha Salosen kertomana. Dokumentti on ennen kaikkea Tarina siitä miten yhden ihmisen päättäväisyys voi saada aikaan muutoksia kaupunkiluonnossa, ja kuinka Longinoja on kerännyt ympärilleen suuren määrän saman henkisiä ihmisiä.

Dokumentin voi katsoa kokonaisuudessaan tästä. Klikkaa oikeasta alareunasta neliö -ikonia saadaksesi video koko ruudun suuruiseksi.

Dokumentin tekijän terveiset

Ojasta puroksi on ensimmäinen pidempi dokumentti minkä tein kokonaan yksin eikä dokumentin tärkeyttä varsinaisesti laske se, että aihe on myös lähellä sydäntäni.

Ihmisten tarinat ovat aina kiinnostaneet ja uskon, että tuo kiinnostus välittyy myös dokumentissa positiivisesti. Onhan se todella huikeaa että joku viitsii käyttää kahdeksantoista vuotta elämästään kaupunkipuron ja taimenten hyväksi, tämä jos mikä ansaitsee saada tunnustusta vaikka sitten näin dokumentin muodossa.

Toivon että dokumentti saa aikaan positiivista tekemistä luonnon hyväksi ja että yhä useampi ihminen innostuu tarttumaan härkää sarvista.

Kiitos Juha ja muut Longinojan aktiivit tuesta dokumentin tekemiseen.

Dan Öhman

Nimi: Ojasta puroksi
Tuotanto: Dan Öhman, Laavu Filmi
Ikäraja sallittu
Kesto: 24 min

SYNOPSIS Ojasta puroksi

KUINKA YHDEN IHMISEN PÄÄTTÄVÄISYYS VOI MUUTTAA OJAN PUROKSI JA LUONTOPOLUKSI?

Nokipannukahvi porisee Matti Salosen sytyttämässä nuotiossa Helsinkiläisellä siirtolapuutarha palstalla nuotion äärellä istuu kahdessa sukupolvessa Salosia Juha ja Matti, Juhalla on tarina kerrottavana kaupunkiluonnosta ja vaelluskaloista. Juha Salonen havaitsi vuonna 2001 kutevan meritaimenen Longinojassa ja kahden viikon päästä alkoi ensimmäisen kutusoraikon rakentaminen longinojallle.

Vettä on paljon virrannut ja tonneja soraa ja kiviä on käsipelillä aseteltu puroon kahdeksassatoista vuodessa. Nyt tämä ”oja” on muuttunut Helsingin tärkeimmäksi kutupaikaksi merestä nouseville vaelluskaloille ja luontokohteeksi kaupunkilaisten iloksi. Missä muualla helsinkiläinen voi päästä seuraamaan vierestä luonnontaimenen kutua?. Mikä saa Juhan ja muut aktiivit tekemään vuodesta toiseen pyyteetöntä työtä vaelluskalojen ja helsinkiläisen kaupunkiympäristön hyväksi?

Ojasta puroksi dokumentissa tutustutaan mitä päättäväisyydellä voidaan saavuttaa kun puhutaan luonnosta ja ympäristöstä. Päästään seuraamaan kuinka satapäinen ihmisjoukko käyttää omaa aikaansa kunnostaessaan tätä kaupunkiluonnon helmeä. Kuinka entinen oja muutetaan luontopoluksi, kuinka tuodaan mitättömän tuntuinen kohde isojen joukkojen tietoisuuteen, ja kuinka vaelluskalat täällä kutevat.

Päästään myös seuraamaan ja kuulemaan mitkä ovat vaikutukset kalakannoille Luonnonvarakeskuksen sähkökoekalastuksissa.

Kahvikupit tyhjenevät ja aurinko laskee vaikka valo hiipuu ei Salosten intohimo puroa kohtaan hiivu.

Dokumentista kirjoitettua ja kerrottua

Dan Öhmanin Ojasta puroksi dokumentti on tarina Longinojan kunnostamisesta Suomen tunnetuimmaksi taimenpuroksi. Dokumentin ensi-ilta nähdään Malmitalossa ensi viikolla.

Dan Öhman kertoo tavanneensa Longinojan eteen valtavasti töitä tehneen Juha Salosen ensimmäisen kerran nelisen vuotta sitten. Lue lisää…

Petteri Hautamaan tunnelmia ensi-illasta.

Lopputuloksesta täytyy nostaa hattua, sen verran sujuva kokonaisuus dokumentin 24 minuuttiin oli saatu puristettua.

Lue lisää…