Arvokkaiden taimenpurojen öljyntorjunta ja ennallistaminen – esimerkkinä Haaga-Maunulanpuro
Purojen suurin uhka on ihminen ja heidän välinpitämättömyys luontoa kohtaan. Valitettavasti olemme saaneet seurata kuinka mm. Lokapojat laskivat taloudellisen hyödyn saamiseksi jätteitä kaupunkipuroihin ja luontoon. Yksi näistä jätteiden laskupaikoista kärsivä puro oli Longinoja (tältä Longinoja näytti päästön jälkeen).
Vuoden 2016 syksyllä saimme seurata mediassa kuinka pelastuslaitos yhdessä vapaaehtoisten kanssa taisteli Maunulankylänpurolla tapahtuneen öljyvahinkojen tuhojen minimoimiseksi puhdistaen puroa viikkojen ajan.
Maunulankylänpuron tapahtumiin liittyen Maunula-talolla järjestettiin 13.2.2017 keskustelutilaisuus ”PELASTETAAN PUROT” teemalla.
Longinoja.fi:n oli paikalla live-striimaamassa kattavat ja antoisat puheenvuorot. Tutustu tilaisuuden ammattilaisten esittämiin materiaaleihin ohesta sekä katso tilaisuuden live-tallenne.
Keskustelutilaisuus Maunula-talo, Metsäpurontie 4, Metsäpurosali 13.2.2017 klo 15-17
PUHEENVUOROT:
- Maunulanpuro taimenpurona ja öljyvuodon opetukset // Teemu Mökkönen, Virtavesien hoitoyhdistys ry.
- Luonnontieteellinen näkökulma: Ekologisen tiedon käyttö pienvesien öljyntorjunnassa ja ennallistamisessa // Riikka Venesjärvi, Helsingin yliopisto
- Maunulanpuron ennallistamiseksi tehdyt selvitykset // Päivi Islander, Rakennusvirasto
- Vapaaehtoisjärjestöjen rooli ja toimintamalli öljyntorjunnassa: Vapaaehtoisjärjestöjen ja viranomaisten yhteistoiminta öljyvahingoissa-valtakunna
llinen toimintamalli ja kokemuksia siitä: - Niki Haake, SPR ,Vapepan öljyntorjuntahanke
- Vanessa Ryan, WWF:n öljyntorjuntajoukot
- kommenttipuheenvuoro palomestari Ville Estlander Pelastuslaitokselta
Maunulanpuro taimenpurona ja öljyvuodon opetukset // Teemu Mökkönen, Virtavesien hoitoyhdistys ry.
Niki Haake, SPR ,Vapepan öljyntorjuntahanke
Öljyvahinkojen torjunta // Ville Estlander, pelastuslaitos
Tilaisuus järjestetään, jotta jatkossa osataan toimia nopeammin ja tehokkaammin öljyvahinkojen rajaamiseksi. Ennaltaehkäisyä ja valistusta pitäisi nyt tehdä laajalti. Esitämme, että myös Helsingissä otetaan käyttöön toimintamalli, jossa viranomaiset ja vapaaehtoiset toimivat yhteistyössä. Haaga-Maunulanpuro asukkaineen tarjoutuu pilottikohteeksi. Tilaisuudessa voidaan myös keskustella keinoista kuten kaupungin öljyntorjuntasuunnitelmasta.
Lisätiedot Susanna Pitkänen, susanna.pitkanen@gmail.com
, 044-0202306
Kommentoi