Kuka olet ja mistä tulet?

Petteri Hautamaa Vantaalta

Olet seurannut Vantaanjoen taimenia usean vuoden ajan ja dokumentoinut niiden kutupuuhia. Onko tilanne vuosien saatossa muuttunut?

Ensimmäinen muistikuvani Vantaanjoen varrelta juontaa vuoteen 1987, mieleeni on jäänyt joen silloinen epämiellyttävä haju. Taimenista ei tuolloin ollut tietoa. Ensimmäiset taimenhavaintoni ovat 90-luvulta, jolloin kalastin paljon joella. Viimeiset viisi vuotta olen seurannut mertsareita aktiivisesti kameran takaa. Kolmenkymmenen vuoden aikana muutos parempaan suuntaan on ollut valtava, meritaimen on palannut Vantaanjokeen! Viime vuosina luonnonkalojen osuus kutemaan nousseista meritaimenista tuntuisi nousseen. Erityisen positiiviseksi koen myös jokivarsilla tapahtuneet asennemuutokset meritaimenta kohtaan, esim. salakalastus kutuaikaan on vähentynyt.

Jos sinulla olisi valta ja mahdollisuus toteuttaa mikä tahansa muutos Vantaanjoen alueelle, mikä se olisi?

Purkaisin Vantaanjoen vesistön vanhat tarpeettomiksi käyneet patorakenteet, jotta ne eivät rajoittasi vaelluskalojen nousua.

Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?

Longinojalla jo kahdenkymmenen vuoden ajan tehty mittava työ on ollut erittäin tärkeää, mahtavaa ja esimerkillistä. Longinojan työn tulokset jokainen voi itse konkreettisesti nähdä syksyisellä vierailulla sen varrelle. Jos vastaavalla tarmolla kunnostettaisiin virtavesiä pitkin Suomea, niin luontaisilla taimenkannoilla menisi paljon paremmin.

Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?

Virtavesikunnostustalkoot ovat mainio tapa auttaa uhanalaista meritaimenta, kiitokset kaikille tärkeään työhön osallistuneille. Longinojan kaltaisia positiivisia esimerkkejä tarvitaan lisää.
tutustu petterin blogiin