Nopea pysähdys, kaukaa pitkällä putkella. Oli kyl niin PIIP harmaa ja sateinen keli että pari kuvaa riitti ja PIIP 😀, kertoo Longinojan puroaktiiveihin kuuluva Miikka Pulliainen.

PIIP = sensuroitu kirosana

 

Lapinpöllö (Strix nebulosa) – lomamatkalla pääkaupungissa

Longinojalla sattuu ja tapahtuu luontorintamalla. Kaljatölkkiin ”rakastunut” ukkotelkkä, valkoista kania fanittava kanahaukka ja nyt Kalevalanpäivää viettämään saapunut lapinpöllö.

Longinojaa ympäröivät viheralueet toimivat hyvänä saalistusmaastoina monipuolisen saaliseläimistön ansiosta. Oravat, rotat, citykanit ja pulleat rusakot tarjoavat etelään saapuneille pöllöille helppoa ravintoa taitaville saalistajille.

Kun katsoo Google mapsin ilmakuvaa, ei tarvitse ihmetellä miksi Malmin -ja lähiseutujen alue vetää luonnoneläjiä luokseen. Lähes yhtenäinen vihersormi, puistojen, peltojen ja metsien katkeamaton ketju, joka jatkuu Vantaanjoelta halki Koilis-Helsingin alkaen Savelasta, jatkuen Malmin ja Tapanilan kautta aina puistolan rajoille asti.

Sovimme kuvaajan kanssa, että annetaan pöllön sijainnin pysyä salaisena ja toivotaan että lintu saa rauhassa saalistaa alueella. Lapinpöllö on tavattu viime viikon aikana myös Espoon Olarissa.

 Taajama-alueella ollessa on syytä muistaa kunnioittaa yksityisyyttä ja varsinkin pihapiirien rauhaa!

Häiriö haitaksi – kuvaa etäältä!

Talvehtivien pöllön ja vastaavien kuvaaminen alkaa olla melkoinen ongelma pääkaupunkiseudulla, kun kohteessa voi päivittäin käydä kymmeniä kuvaajia. Pöllöä ei pitäisi etsiä tästä syystä kuvaustarkoituksessa ollenkaan. Erityisesti talviaikana pöllöjen on tärkeää saada olla rauhassa, jotta mm. varislinnut eivät sitä helposti löytäisi ja ajaisi jatkuvasti takaa.  Toisinaan pöllö voi olla pitkän matkan päästä nähtävissä ja kuvattavissa niin etäältä, ettei se häiriinny.
Kysyimme asiaa BirdLife Suomi Suomen toiminnanjohtajana toimivalta Aki Arkiomaalta ja hänen pääsääntö on:
Kuvattava pöllö ei saa häiriintyä läsnäolostasi ts. se ei saa olla varuillaan tai että se aikaa tuijottamaan sinua yms. Lähtökohtaisesti jättäisin taajama-alueiden pöllöt täysin rauhaan.

Birdlife Suomen ohjeet lintujen tarkkailuun

  • Älä turhaan häiritse lintuja
    Vältä pelottamasta tai häiritsemästä lintuja niitä tarkkaillessasi tai muuten luonnossa kulkiessasi.
  • Kunnioita lintujen yksityisyyttä
    Älä käytä valolaitteita tai äänihoukuttimia ja muita atrappeja lintujen etsimisessä ja tarkkailussa.
  • Auta vahingoittunutta tai sairasta lintua
    Jokaisella on velvollisuus auttaa sairastuneita ja vahingoittuneita lintuja. Vaikka rauhoitettua lintua ei saa pitää hallussa, sen voi ottaa tilapäisesti haltuun hoitoon kuljettamista tai hoitamista varten.
  • Vältä maanpinnan kuluttamista
    Älä kulje tarpeettomasti herkissä ympäristöissä polkujen ulkopuolella. Käytä polkuja, pitkospuita ja lintutorneja, mikäli niitä on alueella.
  • Älä roskaa
    Älä jätä roskia luontoon tai lintujen tarkkailupaikoille. Kaiken, minkä jaksat luontoon kantaa, jaksat varmasti kantaa myös takaisin.
  • Kunnioita luonnonrauhaa
    Olet luonnossa vain vieraana. Älä siis metelöi tai vahingoita luontoa. Linnut ja muut luonnonihmeet näyttäytyvät todennäköisemmin hiljaa liikkuvalle retkeilijälle.

Lue tästä ohjeiden pidemmät versiot Birdlife Suomen nettisivuilta.

Lähteet: