TIEDOTUSVÄLINEILLE
Julkaisuvapaa 22.10.2018 

Longinoja on osa Helsingin monipuolista puroverkostoa, Vantaanjoen ensimmäinen sivuhaara.

Se kiemurtelee Koillis-Helsingissä Tapanilasta Malmille ja laskee Savelan kautta Vantaanjokeen. Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura Skes ry on kunnostanut Longinojaa puroaktiivi Juha Salosen johdolla jo 17 vuotta. Kaupunki toimittaa kunnostajille kiviä ja kutusoraa kunnostustöitä varten. Nyt oja on iloisesti soliseva puro. Talkookunnostuksilla on saatu turvattua Suomenlahden uhanalaisen taimenen luontainen lisääntyminen Helsingissä, huipputuloksin. Puron varteen avataan Helsingin ensimmäinen taimenista kertova luontopolku, joka on tehty puroaktiivien ja kaupunkiympäristön yhteistyönä. 

Kahden kilometrin mittaisella luontopolulla Malmilta Savelaan on pääopastaulut molemmissa päissä ja 14 kohdetaulua. Ensi keväänä Vantaanjoen päähän rakennetaan vielä polun eväidensyöntipaikka. Luontopolku kertoo mielenkiintoisella tavalla uhanalaisesta taimenesta sekä kaupunkipuron luonnosta ja sen suojelusta. Polun tekstisisältö on saatu puroaktiiveilta ja sen on jalostanut luontopolun muotoon Graafinen maanpiiri Oy, kuvittajana Seppo Leinonen ja tekstin jalostajana Auli Kilpeläinen. Visuaaliset taulut auttavat huumorin sävyttämin keinoin ymmärtämään puroluonnon ja taimenten tärkeyden.

Longinoja -aktiivien ahkeran tiedotuksen ansiosta puro onkin jo aikamoinen hittiretkikohde juuri nyt, kun on näiden vaelluskalojen kutuaika. Kutu ajoittuu loka-marraskuun vaihteeseen ja kestää yleensä muutaman viikon. Hämärähyssyssä joenvarsi pilkuttuu taskulappujen valokeiloista, kun taimenia bongaillaan. Kalat voivat olla jopa 90 cm suuria ja niitä voi nähdä runsaasti. Taimenia voi nähdä myös päiväsaikaan, mutta iltahämärissä ne ovat aktiivisimmillaan.  Kudun tarkkailusta on tullut niin suosittua toimintaa, että kaupunki tarjoaa retkeilijöille siirrettävät käymälät polun varrelle sesongin ajaksi.

Uhanalaisten taimenten kalastaminen on kielletty. Koska jotkut uhmaavat kieltoa helpon saaliin toivossa, turvaavat puroaktiivit taimenten kutupuuhat valvomalla puron varrella kudun aikana.

Kaupunkiympäristön toimialasta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki avaa luontopolun. Hauen lisäksi myös taimenet ovat hänen kavereitaan. Avajaisissa on tarjolla pientä retkievästä. Puroaktiivit ovat paikalla ja neuvovat, miten taimenia kannattaa bongata.

Juha Salosen opastamat kävelyt Longinojalla ovat

  • pe 26.10. klo 18
  • ke 31.10. klo 18

Kävelyille on vapaa pääsy. Lähtöpaikka on Haaga-Helian P-paikka, Latokartanontie 12

Upean Longinojan luontopolun virallisia avajaisia juhlitaan puronvarrella perjantaina 26.10.2018 klo 14.00 alkaen.

Paikka, johon saapua Haaga-Helian P-paikka, Latokartanontie 12, sieltä kävellen kohti puroa.

Avajaisten ohjelma

• Kaupungin ja Longinojan edustajan puheet
• Nauhan leikkaus
• Tintamareskikuvausta
• Tarjolla pientä retkievästä

TUTUSTU LUONTOPOLKUUN

Halutessasi kartasta tietoja pois tai lisää: Paina kartan vasemmassa ylänurkassa näkyvää maps-icon

Luontopolun toteutuksessa mukana:

Longinojan toiminnan tukijat