Mitä sähkökoekalastus kertoo ja minkä se jättää kertomatta? Sähkökalastus on hyvä menetelmä tietyn rajallisen koealan sen hetken poikastiheyden. Kalat kuoriutuvat soraikosta keväällä. Mitä suuremmiksi kasvavat, sen enemmän levittäytyvät. Mitä soveliaampi koealan ympäristö on poikasille, ja mitä vahvempi ikäluokka, sen suuremmat ovat poikastiheydet.

Koekalastukset tehdään normaalisti loppukesän ja alkusyksyn aikana jolloin hyvän kutualueen luota nollikkaat ovat voineet siirtyä ihan muualle tai nollikkaita pakkautua runsaasti toisaalle, vaikka ovatkin peräisin reilusti ylempää tai alempaa. Loppusyksyn sähkötyksen tulokset eivät siis automaattisesti kerro mitään jonkun tietyn soraikon toimivuudesta. Kutusoraikkokohtainen tieto on olennaista tehdä tekemällä pienpoikaslaskentaa loppukeväästä & alkukesästä kun uusi ikäluokka lähtee soraikoista liikkeelle.

Vaikka poikasia on keväällä paljon, niin kesän aikana niille voi tapahtua monenlaisia asioita.

Kuvat on siis @longinoja:lta. Ensimmäisen videon heti yläpuolella on yksi suosittu kutusoraikko jossa oli keväällä runsaasti pienpoikasia. Nyt ei saatu ensimmäistäkään nollikasta. Ensisijainen selitys lienee ettei siinä ole sopivaa nollikashabitaattia. Kesän kalakuolemalla saattaa myös olla vaikutuksensa. Parin viikon päästä talkoissa tämä paikka kokee täysmyllerryksen positiiviseen suuntaan. Jatkossa nollikaita odotetaan tulevan merkittävästi paremmin kuin koskaan aiemmin. Jälkimmäisessä videossa on ns ”Saunamutka” josta tulee aina takuuvarmasta hyvin paljon poikasia, jossa niitä myös syntyy hyvin.

Kalastoseuranta antaa faktapohjaisen selkänojan kalavesien käytön ja hoidon suunnittelulle, ja on tärkeää! @lukefinland_official

Kurkkaa ja tykkää kuvaa Instagramissa ›
Kuvaaja: vaelluskala