Vaelluskala ry:n Henrik Kettunen on paljon tutkinut ja miettinyt tehokkaita tapoja kutusoraikkojen putsaukseen. Vuoden 2017 syksyllä hän sai ahaa elämyksen.

 1. Otetaan ämpäri
 2. Täytetään se vedellä
 3. Kaadetaan vesi korkealta takaisin puroon

Veden kaatamisesta aiheutunut vedenpaine pöllyttää soraikkoa, saaden hiekan liikkeelle ja tuoden esille isompia kiviä jotka on helppo noukkia pois soran seasta, kertoo Kettunen.

Puhdistamalla pohjaa suuremmista kivistä saadaan esille upeaa monipuolista kutusoraikkoa.

Hilpeyttä ohikulkijoille – kutusoraikot kuntoon

Pitihän tuota testata. Viimeisen parin päivän ajan olen putsannut Longinojalla betoniputkien alapuolista aluetta. Hämmästykseksi tekniikka toimii loistavasti ja esille on noussut maisemakivien alta upeat kutusoraikot.

Viime vuonna alueella kuti taimen vain yhdessä kohdassa, jossa oli sopiva soraikko. Tämän vuoden lähtötilanne kutupaikkojen osalta on täysin eri. Nyt kaloilla on valittavana noin seitsemän metrin matkalla useita potentiaalisia kutusoraikkoja.

Hölmöläisen hommalta se varmasti näytti ohikulkijoiden silmin, hyvä tehotreeni jonka hyöty nähdään muutaman viikon päästä.

Tehotiimi työntouhussa. Vedenpaine putsaa hiekan pois soraikoista kuohkeuttaen sitä.

Toukokuussa pimeään aikaan voi taskulampun avulla etsiä ja katsoa onko soraikoista kuoriutunut poikasia. Poikaset ovat kuoriutumisen jälkeen rannan tuntumassa vain muutaman sentin syvyydessä ja näin helposti havaittavissa.

Hyvän taimenen kutusoraikon tärkeimmät kriteerit

 1. Sopiva kutupohja. Monipuolisesti erikoikoista soraa, raekoko 8 – 80 mm riippuen emotaimenten koosta. Paikalliset emotaimenet tarvitsevat pienirakeisempaa kutusoraa, kun taas suuret merestä nousseet emotaimenet liikuttavat lähes 10 cm murkuloita.
 2. Sopiva virtaus. Liian hidasvirtaisessa kohdassa soraikon syntyvyys laskee huomattavasti ja soraikon uumenista tulee mädin hautausmaa. Oikeassa virrannopeudessa virta pitää soraikon puhtaana ja soran sisään pääsee hapekasta vettä.
 3. Lisäbonuksen tuo soraikon sijainti purossa. Jos purolla on kuduntarkkailua, kannattaa soraikot sijoittaa niin että kututapahtumia voi seurata hieman kauempana soraikosta, esim sillalta käsin.

Nyt Longinojan soraikkojen huoltotoimissa on keskitytty nimenomaan virtauksen varmistamiseen. Keväällä tehdyissä pienpoikastarkkailuissa havaittiin, että liian hidasvirtaisien soraikkojen luona poikasia oli vain murto-osa siihen mitä paremmissa virtapaikoissa olevien soraikkojen luota löytyi.

LUE LISÄÄ POIKASTARKKAILUSTA

Taimenet kiittivät

Syksyn 2018 taimenten kuduntarkkailussa havaittiin, että täsmäkunnostetut kutupaikat kelpasivat erinomaisesti isoille emokaloille. Nopeampi virtaus ja syvemmät virtakohdat Longinojalla saivat omat kutukuoppansa.

 • Saunankosken niska
 • Betoniputkien alapuoli (livevideon kuvauskohta)
 • Syken alueen ison pihlajan edessä
 • Syken alueen alaosa
 • Savelankoski

Täsmäkunnostuksien tuloksia päästään tarkkailemaan toukokuun lopussa, kun soraikon sisään haudotuista mätimunista kuoriutuu uusi taimen ikäluokka Longinojaan.