”Nostaa hattua”. Samin ja muiden kalastuksen valvojien loputon suo salakalastajien kuriinsaamiseksi Pielisjoella vain jatkuu. Onneksi tämän taistelun on huomannut myös valtamediat ja olemmekin saaneet lukea useita uutisia salakalastajista, viimeisimpänä tulevan NHL-tähden seikkailuista.

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen 51-vuotias kalatalousneuvoja Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskuksesta.  Jotkut myös Kala Sheriffiksi haukkuvat. Olen saanut alkuni täällä Pielisjoen maisemissa vuonna -65, jolloin Kuurnassa vesi virtasi vielä vapaana.  Vuonna -71 jolloin Kuurna padottiin alkoi minun vaellukseni kohti suurempia syönnös alueita. Kehä ykkösen sisäpuolella lihotin itseni nykyisiin mittoihin 28 vuodessa. Tämän jälkeen sattuneista syistä (Eila) alkoi vaellukseni takaisin  Pielisjoen maisemiin ja ikään kuin vahingossa ajauduin (tai sattuman sanelemana) vuonna 2006 nykyiseen työhöni.

Sinä ja muut kalastuksenvalvojat taistelette salakalastusta vastaan ja vieressä kalat hakkaa päätä patoon. Mitä tunteita tämä nykytilanne herättää?

Vireillä on isoja hankkeita, jotka toteutuessaan luovat järvilohelle lisää elintilaa ja mahdollistavat järvilohen säilymisen suomen luonnossa. Eri toimijoiden tahtotila ja tulevaisuuden toimenpiteet antavat mielestäni mahdollisuuden järvilohelle. Olkoonkin, että järvilohen tila on surkea tällä hetkellä.Kalastuksen valvonta ja salakalastuksen kitkeminen on osa isompaa kokonaisuutta. On surullista huomata miten paljon kalastavasta kansasta löytyy vastuuttomia kalastajia.Tähän vastuuttomien kalastajien joukkoon pyrimme vaikuttamaan kalastuksen valvonnalla kertomalla mm. järvilohen tilasta ja eri hankkeista. Osaan tämä tehoaa, mutta ei kaikkiin.Valvontaan liittyy paljon ongelmia ja haasteita. Jotta valvontaa olisi mielekästä tehdä tulisi valvojilla olla tarvittavat ja riittävät työkalut sekä tekniikka käytössä.

Tässäkin asiassa on tunnelinpäässä näkyvissä valoa sillä joukko paikkakunnan yrittäjiä, Saimaan lohikalat ry, Kemijoki Oy ja WWF ovat jo ilmaisseet halukkuutensa lahjoittaa rahaa Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskukselleuhanalaisten vaelluskalojen suojelullisen valvonnan kehittämiseen. Pienistä puroista syntyy iso virta ja lisää lahjoittajia mahtuu joukkoon. Tämä luo uskoa tulevaan ja olemme valmiimpia ensi vuoteen. Kokemusten mukaan pitkän talven aikana kaikki tuppaa unohtumaan ja meillä on taas edessä sama savotta ensi vuonna. Tänä vuonna tähän päivään mennessä on tiedossani 150 kalastusrikkomusta eli kalastusta kieltoalueilla, jotka ovat ns. järvilohen
lisääntymisalueita.

Miten tapaus NHL-lupaus Petrus Palmun framille nostaminen on vaikuttanut salakastukseen Pielisjoella?

Järvilohen ja uhanalaisten vaelluskalojen näkökulmasta oli hyvä, että salakalastus sai kasvot. Media kiinnostui asiasta siinä määrin, että sen luoman paineen johdosta toivon tapahtuvan kehitystä monellakin saralla. esim. uhanalaisten kalojen korvaushinta, valvojien valtuudet ja resurssit.

Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?

Valitettavasti en ole kovin hyvin perillä tästä sillä taistelu täällä vie enemmän kuin tehokkaasti niin ajan kuin voimavarat. Mutta lupaan perehtyä asiaan, kuntilanne rauhoittuu ja aikaa jää muuhunkin. Joka tapauksessa kaikki työ mitä uhanalaisten vaelluskalojen elinolojen parantamisen eteen tehdään on hienoa. Ja kun jossain saadaan positiivisia tuloksia aikaan niin levitettäköön sitä tietoa avoimesti muidenkin hyödynnettäviksi.

Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?

Tsemppiä ja jaksamista uhanalaisten vaelluskalojen elinolojen parantamisessa.

UGH olen puhunut, Kala Sheriffi

LUE TÄSTÄ KUINKA SALAKASTUS SAI KASVOT