Viimepäivien aikana sosiaalisessa mediassa ja muutamassa uutispalvelussa on nostettu esille Vancouver Canucksin varaama NHL lupaus Petrus Palmu. Kauden 2017-2018 hänen palveluksistaan saa nauttia Turun jääkiekko ylpeys TPS. Salakalastuksen toi ensimmäisenä esille Facebook -ryhmä Nopeantoiminnan joukot ja lehdistä Karjalainen. Lue Karjalaisen juttu tästä.

Moni voisi kysyä miksi? Miksi ketään kiinnostaa Palmun esittelemät saaliskuvat taimenesta?

Lyhyesti. Pielisjoen alimman nousuesteen Kuurnan voimalaitoksen alapuolelle pakkaantuu kutuvaellukselle nousevia taimenia sekä erittäin uhanalaisia Saimaan järvilohia. Alue on suosittu salakalastajien kalapaikka, jossa taistellaan kalastuksenvalvojien ja poliisien toimesta salakalastuksen kitkemiseksi!

Varsinkin Saimaan järvilohen kannalta on käynissä henkiinjäämistaistelu, jota autetaan juuri Kuurnan voimalaitoksen alta pyydettävien emokalojen siirtämisellä Ala-Koitajoelle. Koitajokea on kunnostettu lisääntymis ja elinalueita vaelluskaloja varten. Lue lisää Saimaan järvilohen tilanteesta tästä.

Miksi monia kiinnostaa uhanalaiset kalat ja miksi Jasper Pääkkönen haukkui Palmun urpoksi?

V***u. Mikä. Urpo. Salakalastaa saimaannorppaa uhanalaisempia kaloja ja vielä paukuttelee asialla henkseleitä. – Jasper Pääkkönen
Lue koko haastattelu tästä.

Kalat ovat näkymättömissä, kuten salakalastajatkin. Jälkimmäiset ovat saaneet nyt kasvot ja toivottavasti näkyvä julkisuus vähentää Kuurnan voimalaitoksen alapuolista salakalastusta, ja ihmiset ymmärtävät heikkojen vaelluskalakantojemme tilan.

Sivujemme Viisi kysymystä -haastattelusarjassa Kajaanissa asuva Anni Yli-Lonttinen kiteyttää kalakantojemme tilan.

Poissa silmistä, on poissa mielestä. – Kalat ovat monelle kylmiä, limaisia ja ennen kaikkea näkymättömissä veden alla. Joten uhanalaisten vaelluskalojen ahdinko ja elinedellytyksen eivät ole ehkä samalla tavoin tiedossa kuin pörröisempien lajien.

Siksi on tärkeää, että kutuvesien kunnostuksista ja kalojen lisääntymisedellytyksistä puhutaan ja muistutellaan tällaisissa blogeissa ja somessa. Pidetään siis keskustelua yllä hyvässä hengessä. – Anni Yli-Lonttinen Lue haastattelu tästä.

Mitä tulee salakalastukseen Jokipoikien ”kesäharrastuksena”, en ole kertaakaan törmännyt sellaiseen. Olen itse hyvin erähenkinen, kuten myös moni muu organisaatiostamme. Ymmärrämme täysin uhanalaisen Saimaan järvilohen tilanteen, emmekä hyväksy sen salakalastusta, Immonen kertoo. -Jokipojat/Mehtimäki Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarkko Immonen
Lue koko haastattelu tästä.

Toivottavasti Palmu ottaa opikseen ja hänen viestinsä tavoittaa muut kalastajat jääkiekkoilijat sekä muut salakalassa käyvät.
Joensuussa ja Turussa on upeat kalavedet, joilla saa kalastaa ilman, että pitää mennä kalaan kieltoalueille.

Kireitä siimoja Palmu ja maalirikasta Liigakautta.

Tapaus osoittaa, että meitä valppaita kalojen suojelijoita kaivataan puroilla ja joilla. Kaikista herkin aika vuodesta on lohikalojen osalta kohta käsillä.

Ps. Palmu, Suomi on täynä upeita yhdistyksiä, jotka tekevät töitä pienillä budjeteilla kalavesien eteen, muutaman tuhannen euro lahjoitus niille olisi vähintä mitä voisit tehdä anteeksipyynnön lisäksi.

MTV 10.08.2017: Suomalainen NHL-varaus rehvasteli salakalastuksella, sai Jasper Pääkkösen vihat niskoilleen – ”Mikä urpo”

Suomikiekko.com 10.08.2017: ”Sakko olisi ollut paikallaan jo monta kertaa” – valvoja kommentoi NHL-lupaus Petrus Palmun salakalastuskohua

 

Iltalehti 09.08.2017: Saimaannorppaa uhanalaisemman kalan kohtalo ei kiinnosta salakalastajia – kalastuksenvalvoja ”burn outin partaalla”

MTV 06.08.2017: Salakalastus on vakava uhka Saimaan järvilohelle – kala on saimaannorppaakin uhanalaisempi

 

PETRUS PALMU PAHOITTELEE SALAKALASTAMISTAAN

Turun Palloseura välittää TPS-hyökkääjä Petrus Palmun tiedotteen, joka koskee keskustelua aiheuttanutta salakalastustapausta.

Sanomalehti Karjalaisen tällä viikolla esiin nostama juttu pitää paikkansa. Olen kalastanut vuosi sitten useita kertoja paikassa, jossa kalastus oli nimenomaisesti kielletty. Olin ajattelematon. En ollut kalastamassa järvitaimenta, mutta sellainen sieltä kävi vieheeseen. Päästin kuvaamisen jälkeen kalan takaisin jatkamaan eloaan. Silti, minun ei olisi pitänyt olla siellä kalastamassa. En pysty palaamaan ajassa taakse päin vaikka kuinka haluaisin. Olen katunut tekoani, maksanut sakot enkä enää ikinä tekisi mitään noin typerää.

Olen kalastanut alueella luvalla edelleen tänä kesänä kuten muutkin ihmiset, mutta en kielletyllä alueella.

Toivon, että kohun myötä myös muut nuoret sisäistävät, miksi joissakin paikoissa kalastaminen on kielletty ja että nuo kiellot on tehty luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. – Petrus Palmu

Kuva: Pekka Tuuri / Vedenalainen Suomi