Lauantaina Lucifer -helleaallon häntä puski Suomen ylle kuumaa ilmaa, ja meteorologit varoittivat suuresta myrskystä ja ukkosista. Kova sade nostatti purossa vedenkorkeutta jälleen, ja kuljetti kiintoainesta puron rannoilta ja pohjasta alavirtaan. Tulvien aikana on tärkeää, että purossa on luontaisia tulvatasanteita joille virran mukana kulkeva kiintoaines voi laskeutua.

Matti Salonen kävi sunnuntaiaamuna katsomassa myrskyn tuhoja puron varsilla. Puita oli kaatunut Latokartanontien ja ladon välisellä alueella yksi. Myös muutama muu puu oli katkennut, mutta ne olivat huomattavasti pienempiä kuin ensiksi mainittu.

Myrskyjen kaatamat puut ovat osa luontoekosysteemiä. Puroon kaatunut puu luo suojaa kaloille, luo elintilaa ravintoeläimille ja monipuolistaa puroluontoa. Lue tästä artikkeli ”Onko kaupunkipuron lupa olla luonnontilainen?

Myrsky sinänsä, jos sillä tarkoitetaan puiden kaatumista, niin toki se nopeuttaa rantapuiden kaatumista vesistöön, jokeen tai puroon. Jos myrskyjä ei olisi, niin usein maanomistaja tai metsuri ottaisi puut hallitusti alas ja poistaisi ne usein niin että puutavaraa ei päädy ollenkaan vesistöhin. Siihen nähden myrskyt on vesistöille erittäin hyvä asia.

Terveissä ja luonnontilaisissa vesistöissä on yllättävän paljon kuollutta puuta ja sillä on monellakin tavalla iso merkitys puroluonnolle ja sen kalastolle.

Pienpoikaset piiloutuvat risujen sekaan ja saavat suojaa minkkiä tai muita petokaloja vastaan. Monet hyönteiset elää ja viihtyy paremmin puupinnoilla. Puut hidastavat lehtikarikkeen kulkeutumista purossa ja parantaa siten vesiekosysteemin prosesseja. Isompi puumateriaali ja pienet puurydöt muotoileen kosken virtauksia monipuolistaen sitä. Uudet virtaukset ovat luonnon oma järjestelmä liettyneiden soraikkojenkin puhdistamiseen.

Pääsääntöisesti kuollut puumateriaali purossa on vain hyväksi. Virtavesien kunnostustoiminnan yksi tutkituimpia aiheita ja voimakkaimmin nouseva trendi on kunnostuksen puumateriaalilla. Siksi myrskyn jälkeen kannattaa oikeasti kaksi kertaa miettiä että kannattaako puroon kaatuneen puun ottaa pois. Monesti voisi olla parempi puron ja kalojen kannalta että se saisi jäädä siihen.

Kertoo Henrik Kettunen Vaelluskala ry:stä

Suomen sinivalkoista ääntä lainaten ”Myrskyn jälkeen on poutasää Vihdoin oon sen saanut ymmärtää Nyt sen nään, ei voi yksikään Päättää päivistään, ne määrätään Myrskyn jälkeen nyt nähdä saan Auringon taas käyvän hehkumaan Tiedän tään, vielä kerran nään Sateenkaaren pään, ja sinne jään.”