K-ryhmä ja WWF yhteistyöhön uhanalaisten vaelluskalojen puolesta: ”Kuteminen kuuluu kaikille”

K-RYHMÄ JA WWF LEHDISTÖTIEDOTE 23.8.2017

K-ryhmä ja ympäristöjärjestö WWF aloittavat laajan, monivuotisen yhteistyön Suomen uhanalaisten vaelluskalakantojen pelastamiseksi ja palauttamiseksi. Yhteistyön tunnistaa ”Kuteminen kuuluu kaikille” -sloganista.

Osana merkittävää yhteistyötä K-ryhmä ja WWF lähtevät kartoittamaan eri puolilta Suomea löytyviä kutuesteitä ja avaamaan niitä talkoohengessä yhdessä maanomistajien, paikallisten K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa. Tavoitteena on myös lisätä tietoisuutta ja keskustelua Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista.

Suomen vaelluskalakantojen asema on tukala, sillä yhteiskuntaa rakentaessamme olemme tukkineet kalojen pääsyn otollisille kutupaikoille jokiin ja puroihin. Esimerkiksi meritaimen on tätä nykyä jopa uhanalaisempi kuin saimaannorppa.

”Kalojen nousun virtavesiin voi pysäyttää pienimmillään yksittäinen tierumpu, siltarumpu tai vanha myllypato. K-ryhmän ja WWF:n yhteistyöllä näitä pieniä nousuesteitä lähdetään järjestelmällisesti kartoittamaan ja poistamaan. Näissä vuosia kestävissä talkoissa tarvitaan kaikkia – julkista sektoria, yrityksiä ja kansalaisia”, WWF:n suojeluasiantuntija Elina Erkkilä sanoo.

”Yhteistyö on jatkoa pitkäjänteiselle työllemme kestävien kalakantojen puolesta. Kuluttajat ovat nykyisin yhä tiedostavampia, ja haluamme auttaa kuluttajia tekemään kestäviä valintoja. Laitamme innostuneina kumisaappaat jalkaan ja kädet saveen, sillä maailman vastuullisimpana kaupan alan yrityksenä haluamme ulottaa kädenjälkemme kauas kaupan seinien ulkopuolelle”, sanoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Vaelluskalakantamme ovat pelastettavissa

Yhteistyön alkuvaiheessa kartoitetaan vaelluskalojen kulkua estäviä kutuesteitä. Talkootoiminta esteiden avaamiseksi on tavoitteena aloittaa laajemmin vuonna 2018. Yhdenkin kutuesteen purkaminen voi avata useita kilometrejä virtavesiekosysteemiä vaelluskalojen elin- ja lisääntymisympäristöksi.

”Kalaa syödään Suomessa entistä monipuolisemmin ja sen merkitys kulttuurissamme on valtava – pelkästään kalastuksen harrastajia maassamme on 1,4 miljoonaa. Vaelluskalakantamme ovat pelastettavissa, mutta se vaatii talkoohenkeä, jota lähdemme nyt yhdessä WWF:n kanssa levittämään yhä laajemmalle”, Kalervo sanoo.

Eri puolille Suomea rantautuvien talkoiden lisäksi yhteistyö näkyy K-kaupoissa, ja sen tunnistaa ”Kuteminen kuuluu kaikille” -sloganista. Monivuotisen yhteistyön etenemistä voi seurata sivustolla http://kesko.fi/kalapolut.

K-ryhmä tekee pitkäjänteistä työtä kestävien kalakantojen puolesta

Yhteistyö on jatkoa K-ryhmän pitkäjänteisesti tekemälle työlle kestävien kalakantojen turvaamiseksi. K-ryhmä on noudattanut tarkasti WWF:n Kalaoppaan suosituksia ja K:n oma kala- ja äyriäislinjaus täyttää ensi vuonna 10 vuotta. Linjauksen mukaisesti K:lla ei esimerkiksi ole kauppojensa valikoimissa WWF:n Kalaoppaassa punaisella liikennevalolla merkittyjä uhanalaisia lajeja.

”K-ryhmä on ollut meille aikaisemminkin tärkeä kumppani ja sitoutunut vahvasti WWF:n suosituksiin. Olemme erittäin iloisia siitä, että pääsemme nyt tekemään konkreettista työtä yhdessä”, Erkkilä sanoo.

 Seuraa yhteistyön etenemistä ja katso animaatio Suomen vaelluskaloista sekä kutuesteistä ja niiden purkamisen vaikutuksista sivustolta http://kesko.fi/kalapolut.

Lue lisää WWF:n virtavesityöstä: http://wwf.fi/virtavedet.

TUTUSTU KALAPOLKUJEN NETTISIVUIHIN
KATSO KUVIA PÄÄTÄ PATOON HAKKAAVISTA KALOISTA

Kuva: Miikka Pulliainen

Lisätiedot:
Matti Kalervo, Vastuullisuusjohtaja, Kesko Oyj (WWF-yhteistyötä koskevat kysymykset), matti.kalervo@kesko.fi, puh. 050 306 4081.
Lauri Peltola, Johtaja, markkinointi, viestintä, vastuullisuus ja yhteiskuntasuhteet, Kesko Oyj (markkinointikampanjaa koskevat kysymykset), lauri.peltola@kesko.fi, puh. 050 570 5606.
Matti Ovaska, Suojeluasiantuntija (uhanalaiset kalalajit, kestävä kalastus), WWF, matti.ovaska@wwf.fi, puh. 040 727 3149.
Elina Erkkilä, Suojeluasiantuntija (virtavedet, kenttätyö nousuesteiden poistamiseksi), WWF, elina.erkkila@wwf.fi, puh. 050 522 4540.

K-ryhmä
K-ryhmän noin 45 000 hengen poikkeuksellisen mukava porukka työskentelee päivittäin, jotta asiakkaiden olisi kiva käydä kaupoissamme Pohjoismaissa, Baltiassa, Puolassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Autamme lähes 2000 kauppaamme palvelemaan asiakkaitaan päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Teemme työtämme suurella sydämellä huomioiden samalla yhteiskuntaa ja ympäristöä. Olemme jo maailman vastuullisin ruokakauppa ja uudistuaksemme kokeilemme innolla uutta. Teemme tämän, koska haluamme tarjota hyviä valintoja niin lähimarketin hyllyillä kuin verkossakin 
http://www.kesko.fi

WWF:n virtavesityö 
Keskon ja WWF:n yhteinen hanke on osa WWF:n virtavesityötä. Siihen kuuluu myös Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen rahoittama Patokato-hanke. Alkuvuonna 2017 käynnistyneen hankkeen tavoitteena on lisätä kalavesien hoidon parissa toimivien tahojen tietoisuutta kalojen vaellusta ja luonnollista elinkiertoa haittaavista turhista vaellusesteistä ja käynnistää työ niiden poistamiseksi.

WWF
WWF on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista riippumattomista luonnonsuojelujärjestöistä. WWF:n maailmanlaajuisessa verkostossa on aktiivista toimintaa yli 100 maassa ja yli 5 miljoonaa tukijaa. WWF:n tehtävä on pysäyttää luonnon köyhtyminen ja rakentaa tulevaisuus, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. WWF toimii kaikilla luonnonsuojelun osa-alueilla. 
http://wwf.fi