Kuka olet ja mistä tulet?
Olen Annika Harlio ja työskentelen Helsingin kaupungilla projektikoordinaattorina Kaupunkiympäristön toimialalla. Vaikka nykyään tulenkin tästä ihan läheltä Helsingistä, matkani tänne on kulkenut ympäri Suomen sekä parin ulkomaanasumiskokemuksen kautta USA:sta ja Ranskasta. Matkani luonto- ja ympäristöasioidenkin pariin on kulkenut muutaman mutkan kautta, sillä ensimmäinen ammattini oli lentoemäntä, toinen ranskan opettaja ja vasta nyt kolmas biologi ja tutkija.
Helsingin kaupungilla on NATTOURS-hanke, mikä on hankkeen tavoite?
NATTOURS-hankkeen tarkoituksena on kehittää kestävästi kaupunkiluontoa ja tuoda esille sen virkistyskäyttömahdollisuuksia niin paikallisille asukkaille, matkailijoille kuin koululaisille. Teemme hankeyhteistyötä Tallinnan kaupungin kanssa. Molemmissa kaupungeissa kunnostamme kaupunkialueella sijaitsevien luontokohteiden reittejä, jotta ne olisivat helposti kävijöiden kuljettavissa, mutta säästävät arvokasta luontoa kulumiselta.
Helsingissä olemme kunnostaneet Vanhankaupungilahdella pitkospuureitin Pornaistenniemestä Lammassaareen esteettömäksi viime kesänä. Meille on tärkeää, että Helsingin luontokohteet ovat saavutettavissa ja koettavissa myös pyörätuolilla ja lastenrattailla liikkuville. Ensi kesään mennessä Lammassaareen tulee nykyisen lintutornin viereen esteetön lintujenkatselulava. Tallinnassa vastaava uusi esteetön reitti on rakennettu Paljassaareen ja Kadriorgin puistoon.
Vaikka kaupunkiluontokohteet sijaitsevat ihan kulman takana, ihmiset tuntevat niiden virkistyskäyttömahdollisuuksia yllättävän vähän ja kaupunkituristit vielä vähemmän. Tätä puutetta paikkaamme hankkeessa tekemällä uuden nettisivuston ja mobiilisti toimivia luontopolkuja ja reittiehdotuksia Helsingin TOP10 luontokohteista. Nämä kohteet ovat Vanhankaupungilahti, Kallahdenniemi, Uutela, Mustavuori, Keskuspuisto, Seurasaari, Lauttasaari, Pihlajasaari, Harakka ja Vallisaari. Sivustomme löydät www.citynature.eu/helsinki osoitteesta.
Onko hankkeen tiimoilta Helsinki ja sen luonto auennut uusin silmin?
En ollut itsekään ennen hanketta vieraillut kaikissa TOP10 luontokohteissamme, vaikka olen koko 2000-luvun asunut pääkaupunkiseudulla. Olen huomannut, että hyvin helposti sitä urautuu kulkemaan aina vain itselle tutuissa kohteissa, joihin arjen lomassa sattuu osumaan. Hyvin pienellä vaivalla kuitenkin pyörälläkin on mahdollista löytää upeita helsinkiläisiä luontohelmiä piristämään omaa arkeaan. Onneksi hankkeemme lisäksi Helsingin kaupunki on julkaissut viime keväänä uuden kirjan ”Lumoava Helsinki – 200 luontoelämystä”. Kaupunkiluontoilun hyvä puoli on myös se, ettei se vaadi suurta valmistautumista kuten viikon vaellusretki, ja huonommallakin säällä pääsee retken jälkeen nopeasti sisätiloihin kuivattelemaan ja palautumaan.
Tallinnan kohteita tunsin aiemmin vielä vähemmän ja tästä eteenpäin Tallinnan käynteihini kuuluukin aina Vanhankaupungin sijaan jokin kaupunkiluontokohde.
Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?
Longinojan luonnonhoitotyö vapaaehtoisvoimin on loistava esimerkki siitä, kuinka yhdenkin ihmisen panos merkitsee ja on tärkeää luonnon hyvinvoinnin edistämiseksi. Kun kokoaa vielä yhteen asiasta kiinnostuneen porukan, saa aikaan jo ihmeitä, mistä Longinoja on hyvä todiste. Longinojasta myös tiedotetaan hyvin sähköisissä kanavissa, mikä on tärkeää ihmisten innostamiseksi ja mukaan saamiseksi.
Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?
Talkoilen itsekin ja koskaan ei ole kaduttanut talkoiden järjestäminen ja niihin osallistuminen, vaikka laiskamato saattaakin aikaisena viikonloppuaamuna nostaa päätään. Talkooporukan kesken muodostuu aina ainutkertainen yhteishenki ja hyvä mieli yhteisen hyvän tekemisestä.
Kommentoi