Hulevedet nostavat hetkellisesti sateiden myötä virtaamia puroissa ja lisääntynyt virtaama voi saada esille lieveilmiöitä esimerkiksi maanalaisten säiliöiden tyhjentyminen.

Näistä säiliöistä varmasti tunnetuin sijaitsee Pukinmäen aseman ja Kehä ykkösen alueella ja minkä tyhjennysputki sijaitsee suoraan kutusoraikkojen vieressä Savelassa Hessburgerin kosken kohdalla. Muutaman kerran pelastuslaitos on tämän putken edustan puomittanut huolestuneiden ulkoilijoiden ilmoituksien ansiosta.

Sain sähköpostiini videon, jossa näkyi jatkuva öljymainen vana ojassa Ormuspellontien teollistuusalueella. Päästö oli havaittu ilmoittajan toimesta ensimmäisen kerran klo 14.05 ja viimeisen kerran 16.15. Avouomana oja tulee ulos teollisuusalueen alittavasti putkesta osoitteessa Ormuspellontie 8-10 välistä. Ojaan vesi tulee pääradan ja Ylä-Malmin suunnalta.

Longinojan puroaktiiveista paikalle saapui Maaret Ahlsved, joka kertoi tietomme pelastuslaitokselle sekä Helsingin kaupungin ympäristötarkastajalle. Pelastuslaitos asetti öljypuomit varmuudeksi puroon jos päästö toistuisi.

Kiitokset pelastuslaitokselle nopeasta toiminnasta, Helsingin ympäristöviranomaisille sekä ilmoittajalle Juha Piiraiselle.

Kuinka toimia jos näkee jotain vastaavaa?

Longinoja on saanut kärsiä ihmisten välinpitämättömyydestä ja tunnetuin tapaus on Lokapoikien rasvajätteen luontoon laskeminen. Katso tästä miten puro muuttui rasvajätteen vaikutuksesta. Olemme keränneet ohjeet miten toimia eri tyyppisten päästöjen sattuessa. Jos epäilet miten toimia, soita 112.

LUE TOIMINTAOHJEET

 

Kuvat: Maaret Ahlsved