Longinojan luontopolun viralliset avajaiset olivat perjantaina 26.10.2018 eli vain jokunen viikko sitten. Malmin toimintakeskus innostui heti: nytpä tehdään luontoretki lähiympäristöön! Soitto puroaktiivi Juha Saloselle, joka vihjaisi, että puroisäntä Matti Salonen voisi toimia luontopolun oppaana. Palkaksi kelpaisi oravannahkojen sijaan paketti pannukahvia tai jokunen polttopuu…

Retkipäivä koitti harmaana ja sateisena. Yhteensä 12 luonnonystävää ja muutama toimintakeskuksen henkilökunnan jäsen lähti taivaltamaan kohti sovittua tapaamispaikkaa eli Haaga-Helian ammattikorkeakoulun parkkipaikkaa. Opas löytyikin helposti: I love Longinoja -tekstillä varustettu takki ja lippis toimivat hyvänä osviittana. Puroisäntä Matti Salonen johdatti meidät kohti luontopolun alkua, joka sijaitsee Haaga-Helian välittömässä läheisyydessä. Luontopolun varren kyltit keskittyvät välittämään informaatiota Longinojan uhanalaisesta taimenesta sekä kaupunkipuron luonnosta ja sen suojelusta.

Kymmenet Longinojan puroaktiivit ovat parantaneet taimenen elinolosuhteita ja kutumahdollisuuksia mm. tuomalla puroon kiviä ja soraa. Parannukset ovatkin tuottaneet tulosta. Kävelimme pitkin puron vartta ja tiirailimme tiiviisti tummaan veteen taimenia tähystellen. Aluksi näkyikin kalojen aikaansaamia pyörteitä, ja myöhemmin tarkkasilmäisimmät bongasivat paikallaan olevia kaloja puron pohjassa. Jonkin aikaa käveltyämme päätimme luontoelämyksemme nokisen pannukahvin ääreen. Retkeläisille olimme lisäksi varanneet mukaan grillimakkarat.

Tällainen luontoretki avartaa kaupunkilaisen silmiä näkemään ja kokemaan lähiluonnon uudella tavalla – aina ei tarvitse varta vasten matkustaa kauas kaupungin valojen ulottumattomille, vaan luontokokemus voi odottaa aivan nurkan takana tai kuten tässä tapauksessa puron ääressä.

Kristiina Ahlgren, kulttuuriohjaaja, Asukastalo Malmin toimintakeskus.