Longinojan kutu- & soraikkotilanne 27.10

Longinojalla oli kutemisen suhteen hiljaisempi päivä. Keli oli turhan viileä, vesi aavistuksen matalalla ja kirkasta. Vissiin emoilla oli tilapäinen tauko. Olosuhteet oli toki sitäkin paremmat kutupesien arviointiin ja kuvaamiseen.
Merikalojen tekemiä astetta isompia pesiä näyttäisi olevan tähän mennessä ainakin 29. Osassa on enemmän kuin yhden naaraan mädit. Tämän päälle jonkin verran paikallisten tekemiä erillisiä pikkupesiä. Isoin osa kutupesistä on varsin hyvässä virrannopeudessa ja puhtaita (ei-hiekottuneita). Vain muutamat kutupesät on astetta huonommissa paikoissa ja hiekottuneita. Kesän -18 aikana tehdyt täsmäkunnostukset näyttävät toimineen odotuksiakin paremmin.

Kuvasarjassa on noin puolet kudetuista soraikoista. Soraikkotilanteen ja siellä kutemassa nähtyjen naaraiden perusteella pesissä on mahdollisesti jo yli 100 000 mätijyvää. Jos mädit kehittyvät vähääkään odotusten mukaan, niin kevään pienpoikastilanne näyttää erittäin lupaavalta. Ensi toukokuun lopun pienpoikasseurannassa tarkkailu kohdennetaan luonnollisestikin juurikin näille samoille kudetuille soraikoille.
T: Taimenkuiskaajat

ps. Tusina soraikkoa plus Fallkulla kokonaisuudessaan on edelleen kutukalojen ”korkkaamatta”. @longinoja @mika68jarvinen

Kurkkaa ja tykkää kuvaa Instagramissa ›
Kuvaaja: vaelluskala