Longinojan Haaga-Helian kutusoraikko – ennen vs jälkeen

Longinojan Haaga-Helia kutusoraikko ennen kunnostusta (19.5.2018) vs kunnostuksen jälkeen (23.9.2018). Virtaama kummankin kuvauksen aikaan on aikalailla samaa. Olennaisin muutos ei ole, että kunnostuksessa koskeen on lisätty kiviä. Olennaisin muutos on, että Latokartanontien yläpuoleisen kosken niskalle siltaremontin yhteydessä ja sen jälkeen koskeen päätyneet maisemakivet on poistettu uomasta. Maisemakivet padottivat jokea toimimatta taimenten kutupohjana. Maisemakivien poistolla kosken pudotus siirrettiin sillan alta takaisin ylemmälle Haaga-Helian kutusoraikolle, minne sen kuuluukin olla. Vastaava maisemakivien poisto ja kunnostus tehtiin myös Latokartanontien alemmalle sillalle ja siinä oleville vastaaville maisemakiville. Uoman pituusleikkausprofiili palautettiin lähemmäksi sitä mitä se oli purossa ennen siltojen rakentamista.

Tällä korjauskunnostuksella saatiin hidasvirtaisuudesta kärsivä Latokartanontien alapuoleinen soraikko palautettua paremmin virtaavaksi. Keväällä -18 Haaga-Helian kutusoraikon keskivirrannopeus oli pikemminkin alle 5 cm/s, ja alue oli hyvin hiekottunut ja liettynyt. Kunnostuksen jälkeen soraikon virrannopeus oli soraikkoalueella pikemminkin 20-40 cm/s. Nyt soraikko pysyy puhtaana, eivätkä mätijyvät tukehdu hapenpuutteeseen tai saa kehityshäiriöitä tms.
Kolmas kuva on alemman sillan alla olleesta maisemakiviröykkiöstä hetkeä ennen korjaustoimiin ryhtymistä. Maisemakivien padottavaa leveätä allasta palautettiin käytännössä takaisin kapeammaksi ja paremmin virtaavaksi koskeksi. @longinoja @helsinkikymp

Kurkkaa ja tykkää kuvaa Instagramissa ›
Kuvaaja: vaelluskala