Longinojalla on kolme tämän tyypin kevyenliikenteen siltaa jossa puron ympäristö on harmillisesti vuorattu hyvin isokokoisella ”maisemointikivellä”. Koskea on siis kynnystetty mutta ei sellaisella tavalla että se soveltuisi kutemiseen. Noissa kahdessa muussa tapauksessa ovat pikemminkin padottaneet puroa ja saaneet yläpuoliset soraikot hiekottumaan. Noi kaksi pahempaa tapausta ollaan korjaamassa noissa Longinojan virallisissa talkoissa. Tänään säädettiin tätä Fallkullan helpompaa tapausta ja tehtiin siihen kaksi pienempää kutusoraikkoa.

Noiden maisemakivien alla oli matto ”kutusoraa”, plus että vastarannalta siirrettiin 7-8 ämpärillistä. Näin saatiin olemassaolevista materiaaleista aikaan parit erittäin buenot uudet pikkusoraikot. Maisemointikivi toimii varmaankin tässä tapauksessa kelvollisena pienpoikaskivikkona.

Aiemmin viikolla säädimme noita aiempia kutusoraikoita keskitetymmiksi. Liian virtaamaan tehti liian leveä kutusoraikko on merikaloille liian matala. Joutuvat kutemaan liian hidasvirtaiseen veteen, missä hiekka lisää kuolleisuutta. Jos kookkaiden merikalojen haluaa pienissä uomissa onnistua kutemisessa, pitää uomia ja soraikoita kaventaa. Siitä tässä on kyse, kuten myös tämän syksyn noissa syyskuun lopun talkoissa.
Video on tältä päivältä täsmäkunnostuksen jälkeen. Nyt taimenilla on mahdollisuudet ei vain kutemiseen, vaan myös lisääntymiseen. Aiemmin Fallkullassa on toki useampia soraikoita tuolla alempana. Tämän kosken kutuolot ainakin paranivat.

Kurkkaa ja tykkää kuvaa Instagramissa ›
Kuvaaja: vaelluskala