Kuka olet ja mistä tulet?

Pyry Granlund 30v, Sipoo. Palomies/perustason ensihoitaja, sivutoiminen kalastusopas ja kalastusfanaatikko sekä Lund Ambassador, MotorGuide ja Mercury team member.

Mikä kalastusoppaan työssä viehättää?

Oppaan työssä viehättää luonnossa oleminen, ja sen monimuotoisuuden opastaminen ihmisille. Vesillä olon riemun ja nautinnon vieminen eteenpäin on mielestäni se suola. Kun asiakas saa ensimmäisen kalansa, tai uuden ennätyksensä on aina hieno hetki, mutta yleensä päivän lopuksi asiakas kiittää ”hyvinkin pienistä asioista”. Tai siis perustan luomisesta eli kuinka vapaa oikesta pidetään kädessä, tai kuinka heitto ajoitetaan oikein. Ja vielä se kala siiman päässä luo onnistuneen lopputuloksen. Ja en voi myöskään kieltää etteikö tämä tietyllä tapaa unelma ammatti pikku pojasta asti ole jo ollut.

Mikä on ollut antoisin kokemus opasreissuilla?

Hhmmm. Nyt joutuu miettimään hetken. Niitä hyviä hienoja hetkiä on monia, mutta ehkä yksi hienoimmista oli muutama vuosi sitten kun olin lahjoittanut nuorelle kalamiehelle suunnatun retken huudettavaksi Virhon huutokauppaan Kalamies.comiin. Isä oli huutanu pojalleen Leeville reissun, jonka toteutimme toukokuun lopulla. Ensimmäiselle paikalle saavuttaessa oli ilmassa sähköä. Leevi oli todella innoissaan, ja kuunteli tarkasti kaikkia neuvoja mitä hänelle annoin.

Uistin putosi juuri oikeen kohtaan, ja sitä uitettiin tarkasti ja keskittyneesti. Neljännen kokeillun uistimen jälkeen, mieleeni alkoi hiipiä ajatus, eikö nyt hauki rouva ole paikalla? Uistimen tyypin täysi muutos pieneen kalajigiin, ja muutama kammen kierros jolloin topakasti kuuluu pojan suusta ”NYT NAPPAS”! Vapa niiasi syvään, ja kala ui veneen alle. Väsytys ei ollut pitkä, mutta sitäkin tunteikkaampi. Ensimmäisellä yrityksellä haukimamma taittui haaviin!Jesss! Leevi meni aivan veltoksi ja vaan tärisi!! Todella iso tunnelataus purkautui mitä mainiommalla tavalla!

Tuo tärinä, ja tuo fiilis oli juuri se sama tunne jonka itsekkin pikku poikana sai kokea! Tunsin jotenkin ympyrän sulkeutuvan, ja tunne siitä oli sanoin kuvailematon. Nyt Leevin täriseville käsille nousi hänen uusi ennätyksensä, 8+kg 104,5 cm hauki mamma. Vapaitettuamme hauen, olikin hetki vaan istuttava ja naurettava! Koko loppureissukin meni loistavasti, ja jopa isäkin sai kalan 🙂

Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?

Työ Vantaanjokea ja sen sivuhaaroja kohtaan on mielestäni todella tärkeää. Itse Longinoja on maantieteellisesti itselleni tuntematonta aluetta, mutta Vantaanjoki ja sen haarat ovat näytelleet suurta roolia minunkin kalastus harrastuksen aloittamisessa. Olen kotoisin Kellokoskelta, joten Keravanjoella on vietetty hirmu määrä tunteja. On hienoa nähdä kuinka olette luoneet ojasta kuuluisan ja ennenkaikkea toimivan puron!

Pikkupoikana kun katselin ruotsalaisia joki kalastusvideoita ja yritin samoilla opeilla kalastaa Keravanjoellakin tuloksetta. Myöhemmin vasta tajusin mitä joelle on tehty, ja miksi videon ohjeet ei antaneet minulle lohia ja taimenia. Uskon vakaasti että senkin ajan näen lähitulevaisuudessa että Keravanjoen latvoilla taimen nousee ja lisääntyy, niin kuin nyt Longinojalla. Esimerkillistä ja tärkeää toimintaa päättäjien suuntaan, että saataisiin suomen vesistöjä korjattua ja entisöityä!

Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?

Hyvät syksyn jatkot, ja kireitä siimoja kaikille! Rentoutukaa vesillä, ja opetelkaa rohkeasti uusia tapoja kalastaa!

TUTUSTU PGFishingGuide -palveluihin