Kuka olet ja mistä tulet?

Terveiset Turkimusojan hienosta purolehdosta! Olen Matti Sakke Rintala, kansalaisaktiivi ja touhunnut puromme eteen neljännes-vuosisadan. Olen lapseton ja tämä puro on ottanut paikan, joka mahdollistaa tehdä työtä tulevienpolvien eteen.

Mitkä oli fiilikset kun tajusit löytäneesi harvinaisia raakkuja kotipurosta?

Olihan se pysäyttävä juttu ja vaadin Valovirralta ainakin 110-varmuuden. Vielä hurjempi kokemus oli, kun sähköttämällä löytyi taimenta ja kymmenen potenssiin, kun kaikkien kitusissa oli klogidioita.

Olin marraskuun lopuilla vuonna 2014 merkitsemässä karttaan puromme kutusoraikoita, kun äkkäsin kosken alla hyvin tummakuoriset kuolleen simpukan jäänteet. Muistin lukemani ”Kertomus Hämeenkyrön pitäjästä” kirjassa mainitun jokihelmisimpukan ja sehän se epeli oli! Löydön jälkeen onkin sitten menty täyttä hulapaloota ja elämään on tullut lisää syvyyttä!

Mitä olette ja aiotte tehdä raakkujen elinolojen parantamisen eteen?

Meillä on menollaan Kolmen helmen joet-projekti, sillä kuntamme alueelle laskee peräti kolme kappaletta raakkupuroja. Kunnostushankkeet on nyt suunnitelmina valmiit ja rahoituksen haku varsinaisiin kunnostuksiin sisällä. Valuma-alueet saa suunnitelmissa todella suuren huomion ja näinhän se on: Purouoma on valuma-alueidensa koko summa.

Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?

Longinojan sivujen seuraajana on mukava jakaa tekemisiänne, vaikka en välimatkan vuoksi varsinaisiin talkoisiin pääsekkään!

Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?

Longinojalla tehty työ on näyttö vahvasta tahdosta, jolla päästään hienoihin tuloksiin!

Yle: ”Oho, tuollahan on yksi!” – Etelä-Suomen paras raakkuesiintymä löytyi puolivahingossa

 

TUTUSTU Kolmen helmen jokiin