Vantaan kaupungin Purotalkkari toiminta on alkanut vuonna 2016. Ensimmäisinä talkkareina toimivat maantiedettä opiskelijat Antti Kinnunen ja Aleksi Rautio. Vuoden 2017 pestin saivat Joonas ja Christian. Kutsun vuosittain Purotalkkarit vierailulle Longinojalle ja esittelen mitä olemme saaneet vuosien aikana aikaan.

Keitä olette ja mistä tulette?

Joonas Tammivuori, Riistaeläintieteen ja kalabiologian opiskelija Espoosta.

Olen Christian Koivula ja opiskelen ympäristöteknologiaa Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Alun perin kotoisin Porista. Kalastusta olen harrastanut pienestä pitäen ja perhokalastuksesta innostuin 15 vuotta sitten. Perhokalastuksen myötä tutuksi ovat tulleet Norjan, Ruotsin sekä Suomen lukuisat joet.

Millaista on toimia purotalkkarina?

Homma on välillä melko fyysistä ja lähes aina sotkuista. Työ on kuitenkin palkitsevaa, koska oman kädenjäljen saa helposti näkyviin joko kärrylle kertyvänä roskana tai puroon siirrettävänä kivi- tai puumateriaalina. Parasta on toimia kohteessa, jonka saa tehdä kahdestaan alusta loppuun, eli siivota roskista ja sen jälkeen muuttaa liettynyt, muutamasta kivestä koostuva virranpätkä solisevaksi koskeksi lisäämällä isompaa kivimateriaalia ja lopulta kutusoraa odottamaan syksyisiä karkeloita. -Joonas

Purotalkkarina toimiminen on hyvin palkitsevaa, koska työn jäljen näkee heti. Suoran rännimäisen ojan, kun saa omin käsin muutettua monipuoliseksi virtapaikaksi. Töihin on aina mukava mennä, koska tietää, että joka päivä saa parannettua uhanalaisen taimenen elinolosuhteita. Luonnonmukaistettu puro on myös ilo silmälle. -Christian

Mitä olette oppineet kaupunkipuroista purotalkkareina ollessa?

Kaikki pääkaupunkiseudulla virtaavat purot, jopa lähes luonnontilaiset ovat älyttömän roskaisia. Joissain paikoissa sitä on kellunut kauempaa, ja joskus tuntuu että puroa on käytetty kaatopaikan tapaan. Lähes minkä tahansa lähipuron varrelta saa kerättyä lyhyeltä matkalta lyhyessä ajassa jätesäkillisen roskaa (saa kokeilla jos ei usko). Toisaalta nämä samat purot ovat usein eliöstöltään melko rikkaita ja sopivat hyvin taimenen elinympäristöksi. Puroissa oleva muovi ja sen muuntuminen mikromuoveiksi ja päätyminen mereen ja sitä kautta ravintoketjuun saattaa kuitenkin tulevaisuudessa olla ongelma. -Joonas

Kaupunkipuroilla työskenneltäessä on huomannut kuinka paljon ohi kävelevät ihmiset ovat pysähtyneet kiittämään, että puroista pidetään huolta. Ihmisiä on kaupunkipuron lähettyvillä hyvinkin paljon ja mielipiteitäkin riittää laidasta laitaan, mutta kaikilla on kuitenkin sama toive, että purot olisivat hyvässä kunnossa. Positiivista on myös kuinka hyvin ihmiset ovat tulleet järjestämillemme talkoille auttamaan ja ovat hyvinkin kiinnostuneita purojen hyvinvoinnista. Yllätyksenä on tullut miten paljon puroja voi keskellä kaupunkialuettakin olla, kuten Vantaan seudulla on. Jokainen niistä, kun saadaan kunnostettua, on siitä taimenelle erittäin suuri hyöty. -Christian

Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?

Longinojan eteen on työskennelty pitkään. Se on hyvä esimerkki siitä, että vaaditaan pitkäjänteistä työtä sekä paljon aktiivista väkeä toimimaan puron ympärillä. Jos jokaisen Suomen puron ympärille saataisiin yhtä aktiivinen porukka kuin Longinojalla, ei Suomessa olisi uhanalaisia purotyyppejä tai mereen vaeltavaa taimenta luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi. -Joonas

En ole vielä tätä haastattelua tehdessä käynyt koskaan Longinojalla, mutta se on erittäinkin tuttu hyvien tiedotusten ansiosta, kuten facebookissa. Muu Suomi voi hyvinkin ottaa Longinojasta mallia, koska jos taimen saadaan lisääntymään keskelle rakennettua Helsinkiä, niin se saadaan varmasti myös toimimaan muuallakin. Kunhan vaan tehdään töitä sen eteen. -Christian

Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?

Pääkaupunkiseudun puroilla liikkuessa joutuu aina jännittämään, että mitä tulee vastaan; perattu uoma, porausvesiä vai kaatopaikka. Longinojan varrella liikkuva aktiivinen väki pitää huolen että puro ja sen eliöstö pysyvät voimissaan. Jatkakaa hyvää työtä ja kertokaa kaupunkipuroista ja niiden merkityksestä edelleen eteenpäin. -Joonas

Suosittelen osallistumaan talkoisiin, koska se on hyvin palkitsevaa nähdä, kuinka taimen hyödyntää myöhemmin ihan itse tehtyä kutusoraikkoa. -Christian

Purossa akkuja, renkaita ja loputtomasti muovia – Vantaa palkkasi kaksi talkkaria raivaustöihin. Lue Helsingin Sanomien juttu purotalkkareista

seuraa purotalkkareita Facebookissa