Antti Huttuseen tutustuin, kun hän oli tekemässä Kalamaraton -treeneistämme juttua Retkipaikka.fi -palveluun.

Retkipaikka on nopeasti kasvanut yhdeksi Suomen parhaista lähiretkipaikka kohteista ja palvelun ympärille on kasvanut ainutlaatuinen kokonaisuus Suomen mittakaavassa. Useita kirjoja ja upeana kruununa tv-sarja Metsien kätkemä. Tutustu sarjaan tästä.

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen myönteisyyteen, tekoihin ja yhteistyöhön uskova ruohonjuurirtason vaikuttaja, vihtiläistynyt savolainen, 36-vuotias mediayrittäjä ja perheenisä, jonka elämän kaikki osa-alueet luonto nitoo jollain tapaa yhteen.

Mistä into Retkipaikan perustamiseen?

Retkipaikka on oikeastaan sivusto, jollaista olisin itse halunnut käyttää, kun aloitin nykyisenkaltaisen retkeilyharrastuksen. Metsähallituksen palveluita lukuunottamatta kaikki tieto retkeikohteista, luonnonmuistomerkeistä ja vastaavista oli todella hajallaan verkossa. Kokoavaa sivustoa ei ollut, joten se piti tehdä itse, käyttövoimana pohjaton rakkaus luontoon ja sen kokemiseen.

Mitä kaikkea Retkipaikka on luonnut ympärilleen?

Voisi sanoa, että Retkipaikka on lähtenyt hyvällä tavalla täydellisesti lapasesta. Jos se oli syntyjään blogi, niin nyt se on miljoonan vuosikävijän ryhmäblogi ja siihen yhdistyvät karttapalvelu. Kaksi sisarpalvelua, ruokaretki.fi ja finlandnaturally.com. Mobiilisovellus, jonka kautta paikkoihin liittyvät jutut löytyvät kartalta ja auttavat maastossa liikkumista. TV-sarjan Metsien kätkemä, jota viedään nyt formaattina maailmalle. Kaksi kirjaa, kolmas ilmestyy aivan pian. Upea sadan hengen kirjoittajayhteisö, kymmenientuhansien ihmisten lukijayhteisö. Mahtava yhteistyöverkosto Suomen ladun, Metsähallituksen ja vastaavien toimijoiden kanssa.

Mikä on ikimuistoisin esille tuotu retkikohde?

Kyllä se on Pyhä-Nattanen. Yksi kauneimmista paikoista, joita Suomesta löytyy. Ympärillä avautuu kauaskantava näkymä joka suuntaan. Maisema yksistään olisi riittävä kokemus, mutta sen lisäksi huipun mystiset tor-muodostelmat kutkuttelevat mielikuvistusta.

Onko jotain hienoa vielä tulossa tulevaisuudessa Retkipaikan ympärille?

Julkaisimme alkukesästä idealtaan varsin mullistavana matkailupalveluiden kauppapaikan ja sen osalta tehdään paljon kehitystä seuraavat vuodet. Tavoitteena on, että Retkipaikan kautta on tulevaisuudessa ostettavissa kaikki merkittävät luontomatkailupalvelut Suomessa. Seuraavaksi lähdemme kehittämään uudenlaisia palveluita alan yrittäjien kanssa kansainvälisille matkailijoille. Kristallipallossa näkyy myös konseptin laajentaminen pohjoismaihin ja Baltiaan.

Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?

Muu Suomi voisi ja muun Suomen pitää ottaa mallia Longinojalla tehdystä työstä. Tärkeintä on tietysti uhanalaisen taimenen hyvinvointi ja kutupurojen merkitys kannan toivottavalle elpymiselle. Melkein yhtä tärkeää on, että työn kautta tämä ulottuvuus on noussut toistuvasti esille niin mediassa kuin eri somekanavien kautta ja nostaa siten ihmisten tietoisuutta tilanteesta. Puron kunnostus on tärkeää myös laajemmin luonnon monimuotoisuuden kannalta ja siten Longinoja tarjoaa myös laajempia luontoelämyksiä. Työ on myös esimerkki uudesta kansalaisvaikuttamisen kulttuurista, jolla saadaan aikaiseksi todellisia tuloksia, siinä missä median kautta kitisemisellä ja vastustamisella lähinnä samanmielisten selkääntaputuksia. Uskon, että tämänkaltaisessa ihmisiä yhdistävän asian ympärille muotoutuvassa positiivisessa aktivismissa on kansalaisvaikuttamisen tulevaisuus.

Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?

Muistakaa kalastaa ja syödä särkikaloja, ne ovat herkullisia ja ansaitsevat ruokakaloina suuren arvonnousun. Se jeesaa myös taimenta. Huonoinkin päivä luonnossa on parempi kuin hyvä päivä muualla, joten nauttikaa kesästä.

 

TUTUSTU RETKIPAIKKAAN