Kuka olet, ja mistä tulet?

Jani Himanko ( s.1975) on kalastajille tuttu televisiosta, videoilta ja kalastuslehtien sivuilta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Avustajana Erä – , Metsästys ja Kalastus – ja Pohjolan Perhokalastaja – lehdessä. Jani on ollut järjestämässä lukuisia kalastusaiheisia kursseja, luentoja ja yritysten asiakastilaisuuksia.

Arktiset Vedet retkikunta reissaa ympäri maailmaa, miten kalastusmatkailu maailmalla eroaa Suomesta?

Kalastusmatkailu on maailmalla useassa paikassa merkittävä elinkeino ja Suomi tulee tässä suhteessa ikävä kyllä jälkijunassa. Vetovoimaisimmat kotimaiset kalakannat, erityisesti lohensukuiset, ovat Suomessa aika heikossa tilassa. Hauki on kalalaji jolle löytyy kysyntää maailmalla ja esimerkiksi Ruotsissa on hauen ympärille kehittynytkin jo merkittävää matkailutoimintaa. Hauki olisi helpoin laji lyödä läpi ja haukea Suomesta löytyykin hyvin, mutta ”metrihauki” on se jonka perässä liikutaan. Pitkällä aikajänteellä olisi mahdollista saada myös virtavedet ja taimen , sekä lohikannat kansainväliseen kilpailuun mukaan. On kiinnostavaa nähdä miten Tornionjoen vesistön matkailu kehittyy ja hyvien vuosien siivittämänä ja Teno on taas aivan oma lukunsa, siellä on aivan huikea potentiaali, mutta vähän haastava tilanne kaikinpuolin. Ei tänne kukaan lähde kuhan jigauksen perässä matkustamaan, se on aivan selvä asia. Vaikka suomalaiset kuhan pyyntiä rakastavatkin.

Suomen valtteja on hyvät tieliikenne yhteydet, turvallisuus, palvelut ja kalastusoppaiden hyvä ammattitaito. Mutta se tärkein, eli kalavarmuus ja kalastuksen laatu tulee kaukana kilpailija maista. Senkin voisi mainita, että Suomessa yritykset ja jossain määrin Venäläiset turistit ovat kalastusmatkailu yritysten merkittävimpiä työllistäjiä ja tämä myös näkyy toimintatavoissa.

Voisiko Suomi nousta kalastusmatkailun kärkimaaksi ja millaisia päätöksiä se vaatisi päättäjiltä?

Suomi voisi nousta pitkällä aikajänteellä Eurooppalaisen kalastusmatkailun kärkimaaksi Islannin, Ruotsin, Norjan ja Venäjän rinnalle. Se vaatisi kalavesien suojelua, privaattivesiä ja markkinointia. Kansainvälisesti halutut kalakannat tulisi saada kestävälle tasolle. Hauki ja merilohi ovat varmasti nopeimpia kohdekaloja. Lohi on vain niin poliittinen kala, ettei se ole helppoa. Yleisesti ottaen kohteiden tulisi olla mahdollisimman pienen kalastuspaineen alla, mikä tekee yhtälöstä hieman haastavan. Keski-Suomen ja vaikka Kainuun koskillakin olisi potentiaalia, mutta kalastusta tulisi rajoittaa niilläkin enemmän, jotta paine olisi pienempi. Ihmiset ovat kuitenkin valmiita maksamaan siitä, että pääsevät kalastamaan paikoissa, joissa paine on pieni. Ja näitä ihmisiä on paljon. Uskon että suomalaisetkin vapaa-ajan kalastajat ovat valmiita maksamaan enemmän kalastuksestaan, jos kalastus on laadukkaampaa ja hauskempaa. Ainakin osa.

Ikimuistoisin hetkesi retkikunnan mukana?

Arktiset Vedet – retkikunnan mukana ikimuistoisimmat hetket ovat Grönlannin valtavat merirautu määrät ja huikeat maisemat. Ja todennäköisen ennätysloheni menettäminen viime hetkillä Venäjällä, sitä ei unohda koskaan. Koikkalaisen Timon pintaviehe –sessiotkin täällä kotimaassa on aina jättäneet muistijäljen. Tulevan kauden jaksoista Norjan pilkkireissu pari viikkoa sitten oli aika huikea, puhumattakaan Argentiinan meritaimenista..Näitä mieleenpainuvia hetkiä on kyllä aivan liikaa.. Hienoja reissuja.

Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?

Longinojalla tehty työ osoittaa, että toivoa ei olla vielä virtavesien osalta menetetty Suomessa. Sinnikkyydellä ja innolla saadaan asioita aikaan. On siellä asiantuntemustakin ollut matkassa, sillä käsittäkseni poikastiheydet on noussut aika huikealla tasolle. Olisi hienoa jos tämänkaltaisia projekteja / talkoita voisi levittä muuallekin Suomeen. Monelle saattaa olla yllätys, kuinka pieniin puroihin taimenet nousevat lisääntyminen, kun niille annetaan mahdollisuus.

Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?

Longinoja.fi sivuston lukijoille voisi lähettää terveisiä, että pitäkää aihe esillä ja levittäkää ilosanomaa. Olisi hienoa jos kalakannoista ja niiden hoidoista voisi ”saarnata” positiivisuuden ja tämän kaltaisten onnistumisten kautta.

Keskustelua leimaa välillä lievä negatiivisuus. Ilon kautta ja käykää kalassa. JA katsokaa ohjelmaa.

Kuva: Arktiset vedet

TUTUSTU ARKTISET VEDET -SARJAAN

Henri Helsten