Kuka olet ja mista tulet?

Olen vuosaarelainen Antti Koli, tulen Herttoniemestä. Työkseni kuvaan ja kirjoitan, eniten teen kirjoja, lehtijuttuja ja näyttelyitä. Teen töitä luonnon kanssa, kirjoitan luonnosta, eläimistä ja niiden kuvaamisesta.

Mikä käärmeissä viehättää?

Käärmeet ovat erilaisia, rauhallisia. Niiden liikkuminen ja oleskelu suhteessa ympäristöön on tarkkaa lämmönsäätelyn kannalta. Pyrkimys käärmeiden ymmärtämiseen ja niiden pohtiminen on sangen avartavaa. Yksi osa viehätyksessä on se, että pitää yrittää saada parempia kuvia.

Miten tärkeitä käärmeet ovat kaupunkiluonnolle?

Ne ovat yhtä tärkeitä kuin lumikko, sammakko, talitiainen tai kampela. Aivan kaupungissa ne eivät viihdy ja vähenevät kovasti kaupunkimme reuna-alueilla.

Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?

Longinoja on oma tapauksensa, se kulkee keskellä pääkaupunkia. Purolle hankittu julkisuus ja tiedottaminen ovat ainutlaatuisia. Kaikista taimenpaikoista ei voi tehdä yhtä julkisia valvonnan vaikeuden takia. Taimenen kutupaikkoja pitäisi kunnostaa tietenkin enemmän ja vähentää istuksia puroihin ja jokiin. Vielä pitäisi ryhtyä töihin kudulle nousevien kalojen lisäämiseksi. Ilmeisesti esimerkiksi Saimaalla tai Päijänteelle on kutupaikkoja, mutta ei tarpeeksi kutevia kaloja.

Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?

Mitä tarkemmin osaa ja tuntee oman lähiluontonsa, sitä paremmin ihmisillä menee.