Longinojan Facebook -sivujen kautta otti yhteyttä Ala-Malmilla toimivan Sinivuoren Soihdun lippukunnan vetäjä Kullervo Luoto huhtikuun alkupuolella. Keskustelimme mahdollsesta retkestä ja partiolaisten tekemien linnunpönttöjen puuhunlaitosta. Sovimme retkipäivän toukokuulle.

Tänään (13.5.2017) oli retkipäivä. Helsinki ja luonto näytti parastaan. Aurinko  paistoi pilvettömältä taivaalta ja toukokuun alun lumisateet olivat muisto vain. Sovimme tapaamispaikaksi Latokartanontien alapuolisen sillan, jolle oli kololta vain muutama satametriä.

Saavuimme Olivian ja Nemon kanssa sillalle sovittuna kellon lyömällä, esittelin itseni sekä muut mukanani olijat. Nemo sai tulikasteensa Longinojan -opaskoirana ja suosio oli taattu.

Ensimmäisen pöntön sijoitimme sillasta alavirtaan katsoen oikeasta reunasta löytyvään puuhun.

Matka jatkui kohti ladon siltaa. Sillalla kerroin suunnitteilla olevasta luontopolusta sekä tekemistämme purokunnostuksista.

Sillasta ylävirtaan oikean puolen rinteessä olevan puuhun laitoimme seuraavan pöntön.

Saunankosken alue sai useamman pöntön. Osa pöntöistä laitetettiin tikkaiden avulla hieman korkeammalle ja osa jäi puronvarren puissa matalammalle.

Saunankosken pönttöjen laiton jälkeen oli evästauon aika. Isäni Matti oli kaivanut laatikostaan ”Legendan”ison ja mustuneen nokipannun. Kahvi virtasi höyryten Legendan nokasta kohti kuppeja, oli mukana muutama kuksakin johon kahvia kaadettiin. Lapsille oli tarjolla mehua ja kaikille grillimakkaraa.

Tauon aikana Kullervo oli käynnyt laittamassa apulaisensa kanssa loput pöntöt kasvimaan alueelle. Toinen päätyi Vapun -sillan viereen ja toinen alavirtaan katsottuna oikealle puolelle puroa olevaan puuhun.

Evästauon jälkeen partiolaiset leikkivät nurmikolla perinneleikkejä ja lopulta lähtivät koloa kohti.

Lapset olivat iloisia ja vanhemmat mielissään upeasta kevätretkestä. Puhuimme jo alustavasti syksyllä tehtävästä taimenten kuturetkestä.

Mukavaa oli myös jutella Hietakummun ala-asteella toimivan opettajan kanssa mahdollisesta yhteistyöstä puron ympärillä.

Tällaisia retkiä lisää. Näistä saa mielettömästi virtaa, kun näkee mukana olijoiden nauttivat purosta ja sitä ympäröivästä luonnosta.

Kiitos Sinivuorten Soihduille kutsuksi oppaaksi kevätretkellenne sekä kiitokset myös lintujen puolesta upeista pöntöistä. Kyllä nyt kelpaa lintujen asua puron varrella!

Juha Salonen, Puroaktiivi