Malmilla asuva Matti Salonen oli aamulenkillä ihmetellyt metsässä puron varrella kulkevaa suurta eläintä.
Uteliaasti käyttäytynyt eläin päästi lähelleen ja Matti sai selvän tunnistuksen; Ilves. Tiheiden korpimetsien pedosta on havaintoja vuosittain Vuosaaresta josta on viheryhteys Sipoonkorpeen missä tiedetään ilveksiä olevan.

Helsingin riistanhoitoyhdistyksen petotutkija Simo Karhu kertoo, että kaupunkiluonto vetää peto-eläimiä saalistamaan helpon saaliin toivossa. Olemme nähneet kuinka city -huuhkajat ja kanahaukat löytävät pesäpaikkojen mitä ihmeellisemmistä paikoista.

Karhu kertoo, ettei pidä mahdottomana että vuosien saatossa ilves muuttaa vakituiseksi asukkaaksi Helsingin keskuspuistoon. Karhun kanssa samoilla linjoilla on Korkeasaaren suurpeto tutkija Anu Saukko. Saukko kertoo, että ulkomailla on hyvin yleistä suurpetojen saapuminen kaupunkiin ravinnonhakuun. Ihmisten on opittava elämään rinnan villieläinten kanssa, eläimet olivat ennen meitä asuttamassa Helsingin niemiä jolle pääkaupunkimme on rakennettu. Osalle kaupunkilaisia onkin ravintola ilves tuttu ja rinnakkaiselo tavastian kanssa on sujunut hyvin.

Tavoitimme paikalle osuneen luontokuvaajan, herr Wurstmacht:in

Wurstmacht on tunnettu useista pingviinikuvistaan jotka muistuttavat eritavalla kaikkien muidenkin pingviinikuvia. Kansainvälinen raati onkin todennut :Jos Wurstmacht ei olisi ihminen hän epäilemättä olisi pingiviini, eikä mikä tahansa vaan kuningaspingviini.

Yllättäen paikalle osunut saksalainen luontokuvaaja von der Wurstmacht oli tullut yksityiskoneella Malmin lentokentälle, kerkesi juuri kaivamaan kullatun 800mm objektiivinsa, Mutta hetkeä liian myöhään. Tällä saa hyvää jiipeggiä- toteaa Wurstmacht lisäten ettei ole milloinkaan nähnyt niin paljon mielenkiintoisia ihmisiä ja outoja suomalaisia kuin viimeksi etelämantereella ollessaan kuvaamassa pingviinejä.

Wurstmacht puhuu huonosti englantia, haastattelu on litteroitu, kuulemma selkäkin vaivaa.

Miksi olet tullut malmille ja kuinka osuit paikalle?

Tulin yksityisjetilläni viereiselle lentokentälle ja eräs sherpa (kantaja) oli juuri ottanut kassistani ilman lupaa juotavaa, joten lähdin villiin takaa-ajoon. Tulin siis paikalle sattumalta. Kunnes huomasin että ACH, tässä onkin Longinoja. Se oli kuin johdatusta. Tarkoituksenani oli tulla kuvaamaan taimenten kutua. Samaan hengenvetoon hän päivittelee nykypalvelusväen työmoraalia, varastelevat laiskurit.

Taimenten kutua, taimenhan kutee syksyllä?

Minulla on nyt vähän jetläg, ja koska tulen toiselta puolen maapalloa niin ajattelin että täällä täytyy olla jo syksy, aika rientää kuten sanonta kuuluu.
Onko se nyt todella niin, että taimen kutee vasta syksyllä? Kysyy wurstmacht ja pyyhkii hikeä.

Valitan näin on” vastaan, mutta kerrotko hieman tästä ilves havainnosta?

Se oli hyvin kissamainen ja pieni häntäinen, tilasin sen tänne koska rinnastus kissan ja kalan kanssa kuvassa on hieno ja luonnollinen kokonaisuus! Haluan aina saada kuviini jännitettä. Mutta nyt minun on mentävä lounas kutsuu!

Mitähän te syötte lounaaksi.

Noh katsos kun meillä on tapana aina yöpyä hotellissa näin pääsen osaksi suurempaa luonnon kokonaisuutta, jolloin voin aistia myös ympäröivää kulttuuria. Minulla on sviitti, tietenkin. Lounaaksi syön silliä ja juon kuravettä.

Todisteena meille Wurstmacht lähettää kuvan jonka hän sai kännykällä napattua viimehetkellä.

Kuva: Outomaa Malmi

Teksti: Lauri Asanti