Tiedustelin www.facebook.com/longinoja -sivuilla maaliskuussa olisiko jollain mahdollisuutta tehdä Longinojalla viihtyvälle telkkäpariskunnalle pönttöä. Lopulta sain tietooni Malmin ev.lut seurakunnan Pukinmäen piirin Nikkaripiirin. (Säterinportti 3 E, sisäänkäynti on Palsamipolun puolelta). Nikkaripiirin vetäjä Ahti Niskanen lupasi tehdä pöntön ja minä lupasin vastapalveluksena tarjota koko piirin porukalle nokipannukahvit ja opastuksen purolla.

Lähetetty: 26. maaliskuuta 2017 – Aihe: Telkänpönttö Longinojalle

Nikkaripiiri voi tehdä telkänpöntön. Ilmoitamme kun se on valmis. Arvioitu valmistumisaika: perjantai-ilta. Nikkaripajan aukioloajat: Keskiviikkona 11:00 – 14:00 ja perjantaina 17:30 – 20:00. Nikkaripajalta voi ostaa myös linnunpönttöjä kymmenen euron kappalehintaan. Valmiista osista itse kasattavana viiden euron kappalehintaan.

Ystävällisin kevät terveisin
Ahti Niskanen

 Pönttö puron varrelle

Longinoja aktiivit Juha ja Toni kävivät hakemassa pöntön perjantaina 31.3.2017 Nikkaripiirin pajalta. Pajalla oli ihana tunnelma, kun yksi isä teki tyttärensä kanssa omaa linnunpönttöään ja vetäjistä huokui into pajan vetämiseen. Sovimme pajan vetäjän Ahdin kanssa, että keväällä kelien lämmettyä lähdemme katsomaan purolle taimenia sekä nauttimaan nokipannukahvit pajan porukan kanssa.

Siijoitimme pöntön lähelle Vantaanjokea kohtaan josta sitä on helppo tarkkailla ja kuitenkin hieman sivussa ja pusikoiden takana. Tiedoksi, että Helsingin kaupungin rakennettuihin puistoihin ei ilman lupaa saa viedä linnunpönttöjä. Luonnontilaisiin metsiin taas saa viedä pönttöjä ilman lupaa. Varmistimme lupakäytännön Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.

Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 6–12 munaa. Naaras hautoo, haudonta-aika 27–32 vrk. Poikaset viipyvät pesässä 1–1,5 vrk ja lähtevät pesästä tavallisesti aamulla hyppäämällä. Poikaset etsivät itse ravintonsa jo hyvin nuorina, mutta pysyvät aluksi poikueena naaraan seurassa. Puolikasvuiset poikaset elävät yksinään. Poikaset oppivat lentämään 2 kk:n ikäisinä. (Lähde: Luontoportti – Telkkä)

Nyt voimme vain toivoa, että telkkäpariskunta hyväksyy pöntön ja asettuu siihen asumaan.

Telkkäpariskunnan päiväkirja

Seuraamme pariskunnan elämää Longinojalla ja kirjoitamme päiväkirjamerkintöjä tälle sivulle. Tervetuloa mukaan.

Sunnuntai 9.4.2017 – Piilossa, että löydä mua!

Telkkänaaras uiskenteli pöntön läheisyydessä. Koirasta ei näkynyt purossa eikä Vantaanjoella.

-Toni

Perjantai 7.4.2017 – Hei ukko olen täällä!

Telkkäpariskunta käy soidinmenojaan pöntön välittömässä läheisyydessä.

– Tämä uros kärsii hyvin suomalaisesta ongelmasta: äsken lopetti naisensa hurmaamisen ja alkoi tutkimaan kaljatölkkiä 😀

-Toni

Torstai 6.4.2017 – Minun, te että ole pönttöpesijöitä!

Telkkäkoiras ärhentelee sinisorsapariskunnalle.

-Toni