Mikko ”Peltsi” Peltola on monelle tuttu tv-tähti. Peltsin Lappi, Tangomarkkinat ja Erätulilla ovat nostaneet hänet koko kansan ”Peltsiksi” josta nuoret luontoihmiset ottavat mallia. Peltsi on 110% luontoihminen ja kaiken vapaa-aikansa hän viettää ulkosalla, satoi taivaalta vettä tai mummoja. Itse tutustuin Peltsiin Kalamaratonissa jossa autoin Erätulien joukkuetta ennen kilpailun alkua. Peltsi on myös innokas Taimenen kututarkkailija ja kuuluu meidän nokipannukahvirinkiin.

Olet pääkaupunkiseudun luonnon suurkuluttaja. Mitkä ovat vinkkisi alueella asuville?

Omaan lähiluontoon kannattaa tutustua. Se saattaa yllättää rauhallisuudellaan, kasveillaan ja eliöillään. Lähiluonto antaa myös mahdollisuuden olla luonnossa arkena, jolloin ei ole mielekästä käyttää pitkää aikaa matkustamiseen. Lähiluonnolla on mahtavan rauhoittava vaikutus.

Kuvaat parhaillaan Peltsin Lappi -sarjan kolmatta tuotantokautta, voisitko kuvitella tekeväsi sarjan Peltsin kaupunkiluonto?

Peltsin kaupunkiluonto voisi hyvinkin olla ohjelman aihe. Siitä saisi varmasti paljon irti. Se olisi myös hyvä paikka tuoda esiin se, ettei kaupunkiluonto saa olla vain rakentamaton alue vaan se on tärkeä paikka kaupunkilaisille.

Mitkä ovat sykähdyttävimmät luontohetket jotka olet kokenut pääkaupunkiseudulla?

Vuosi sitten talvella seurasin noi n 10 minuutin ajan kuinka kettu jahtasi jotain jyrsijää maassa Helsingin Paloheinässä. Olin juuri lähdössä hiihtämään kun huomasin ketun metsän reunassa. Samaan aikaan takaa ajoi jäätelöauto soittaen jätskimelodiaansa. Se oli hieno hetki.

Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?

Vaelluskalat ovat olleet jo vuosia lähellä sydäntä. Niiden eteen tehty työ on tosi tärkeää ja Longinoja on siinä työssä erittäin tärkeä suunnannäyttäjä. Vaelluskaloista puhutaan paljon, mutta niiden elinolojen parantuminen on edelleen vahvasti vapaaehtoistyön ja järjestöjen harteilla. Kun valtiovalta ei saa aikaiseksi riittäviä vaelluskalojen elinolojen parannustoimia, on hienoa nähdä että vapaaehtoistyöllä on saatu hyvää aikaiseksi, Longinoja eturintamassa.

Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?

Tutustukaa, nauttikaa ja viettäkää aikaa Longinojalla. Longinojan, keskellä kaupunkia kuteva taimen on yksi luonnon hienoimmista näytelmistä ja siitä kannattaa nauttia.

Katso tästä Kalasta Vantaanjoella -jaksot jotka kuvattiin Longinojalta ja missä Longinoja on päätähtenä ja Peltsi sekä allekirjoittanut sivuosassa.

Mitä ajatuksia tai tunteita artikkeli herätti sinussa? Kommentoi juttua alla olevaan kommentti -kenttään ja kerro mielipiteesi aiheesta.

Juha Salonen, Puroaktiivi