Jukka Halonen on tullut minulle tutuksi Skes ry:n kautta ja hän on mm. Kalamaraton lajikalastuskilpailun kehittäjä. Hän on myös ideoinut Vantaan jokien ja purojen vuosi -projektin jolla on haluttu kiinnittää huomiota näihin kaupunkiluonnon helmiin ja kasvattaa niiden arvostusta. Viime vuosina olemme saaneet lukea hänen sotahistorista kertovia artikkeleita Ilta-Lehden erikoisnumeroista.
Vuoden 2012 kalamieheksi SKES valitsi toimittaja Jukka Halosen Vantaalta. Jukka Halosta voi perustellusti pitää suomalaisen lajikalastuksen isähahmona. Hän ideoi Kalamaratonin, jossa tavoitellaan mahdollisimman monta eri kalalajia saaliiksi. Näin kalojen tunnistaminen ja biologia tulevat uusien pyyntitapojen mukana kalastajille tutuiksi. Kalamaratonin myötä lajikalastus on levinnyt ympäri Suomea ja kasvattaa suosiotaan koko ajan. Jukka Halonen on kirjoittanut parikin kalastusaiheista kirjaa ja lehtijuttujen määrä eri julkaisuissa on kymmenien vuosien aikana kertynyt
Kuka olet, ja mistä tulet?
Olen Jukka Halonen, toimittaja ja tietokirjailija. Kotoisin olen Oulusta, nyt asun Vantaan ja Kiikalan väliä.
Pitäisikö Vantaan Purojen teemavuodesta muiden kaupunkien ottaa mallia ja mitä vuodesta on tähän mennessä opittu?
Vantaan purovuosi toi kaupunkiluonnon vantaalaisten lähelle. Sen tärkein oivallus oli, että tehdään yhdessä. Mukana olivat päättäjät, virkamiehet, järjestöt, yritykset ja asukasyhdistykset. Puroluonto tuli tunnetuiksi ja tutuksi kaikenikäisille. Purot on melkein joka paikassa tuhottu ojiksi, alkuaan maatalouden tarpeisiin. Juuri kaupungeissa niiden ennallistaminen alkuperäiseen asuun on helppo ja järkevä toteuttaa. Siksi teemavuosia soisi vietettävän muuallakin.
Jos sinulla olisi taikasauva, miten muuttaisit Suomen kalavesiä?
Ehkä kuitenkin ensimmäisenä haluaisin maa- ja metsätalouden järjestykseen. On kovin surullista, että tuhannet järvemme eivät ole enää sinisiä vaan ruskeita. Metsä- ja pelto-ojat tuovat mukanaan ravinteita ja kiintoainesta yli vesiluonnon kestokyvyn. Vesistöt eivät ole viemäreitä. Tämän vuosituhannen puolella sen pitäisi olla jo lähinnä itsestäänselvyys.
Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?
Longinoja on kaupunkiluonnon ja purokunnostusten näyteikkuna. Se on upea osoitus vapaaehtoisen kunnostustyön tuloksellisuudesta. Olen ylpeä siitä, että SKES aloitti tämän toiminnan, joka nykyisin innostaa ja kannustaa monia muitakin.
Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?
Mieluummin elävä, soliseva puro, kuin kuollut, suora oja.
Kommentoi