Tomi Freemanin olen tavannut vain kerran purolla, mutta olemme vaihtaneet ajatuksia sähköpostitse enemmänkin. Hänen intohimonsa elämään ja vaatteiden tekemiseen voi lukea alla olevien lauseisiin piilotetuista elämänviisauksista.

CTRL on vuonna 1995 perustettu kotimainen skate/streetwear vaatemerkki jonka merkin omistaja sekä pääsuunnittelija Freeman on. Teollisuustaiteenliitto Ornamo valitsi Freemanin Vuoden Vaatesuunnittelijaksi vuonna 2012.

Kuka olet, ja mistä tulet?

Tomi Freeman, Eiranrannasta, Helsingistä

Mikä on suhteesi Longinojaan?

Tutustuin puroon paremmin vasta vuosi sitten, mutta heti ensivisiitin jälkeen olin koukussa ja päädyin tulemaan purolle kameran kanssa yhä uudestaan ja uudestaan kaloja kuvaamaan ja puron meininkiä ihmettelemään. Taimen ja lohikalat yleensä ovat itselle tuttuja sekä rakkaita perhokalastuksen kautta.

Longinojalla voin samaan aikaan katsella skeittausta, kehäykkösen liikennettä ja uhanalaisen meritaimenen kutupuuhia ja itselleni Longinoja onkin kiinnostava nimenomaan urbaanin ympäristönsä kautta, missä kalojen pitää nousta täynnä tappavia esteitä oleva yli kymmenen kilometrin matka pahimman vihollisensa eli ihmisen ja modernin yhteiskunnan keskelle kutemaan, ja sitä kautta jokainen ehjänä purolle asti noussut meritaimen onkin jo itsessään kiinnostava helsinkiläinen selviytymistarina.

Mistä saat inspiraatiota vaatemallistoihin ja niiden kuvituksiin?

Inspiraatio voi tulla mistä tahansa; unista, Googlesta, luonnosta… matkustelu on inspiroivaa, vaikkapa ensin Huopanankoskelle ja siitä Tokioon ja Longinojan kautta takaisin kotiin.

Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?

Longinojan eteen tehty työ on todella hienoa oma-aloitteisuutta ja salonkikelpoinen työnäyte siitä kuinka kova työ kantaa myös hedelmää, jonka kuka tahansa voi purolla käydä toteamassa. Samaa DIY periaatetta ja tekemisen intoa voi soveltaa kaikkeen muuhunkiin, maailma on tehty parannettavaksi eikä siihen tarvitse kysellä lupia, just do it !

Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?

Uskon, että Longinojalla tehdyn esimerkillisen työn kautta olemme matkalla kohti kestäviä kalakantoja eikä tulevaisuudessa taimenesta puhumisen yhteydessä tarvitse aina käyttää sanaa ”uhanalainen”, sillä kala elää mieluummin pinnan alla kuin uhan alla.

Joten, älä tallaa longinojaa! Antaa kalojen kutea! Sex in the city!

Tutustu CTRL -vaatemerkkiin tästä.