Tapasin Riston Longinojan varrella syksyllä 2016 ja juttelimme tulevasta dokumenttiprojektista. Nyt projekti on rahoituksen keräysvaiheessa ja päätin ottaa Riston piinapenkkiini. Haastattelun lopussa on kuvauksellisesti upea traileri josta näkee tekijöiden sitoutumisen projektiin 110%.

”Concrete Reasons on dokumenttielokuva Suomen uhanalaisista ja sukupuuttoon kuolleista vaelluskalakannoista ja niiden kaltoinkohdelluista elin- ja lisääntymisalueista. Kalat kertovat ympäristön ja ihmisten sekä paikallisten ja valtakunnallisten yritysten hyvinvoinnista. Haluamme visuaalisella kokemuksella edistää osaltamme kalakantojen elpymistä ja tietoisuutta vaelluskalojen merkityksestä osana luontoa ja yhteiskuntaa.”

Esitimme dokumentin toiselle tekijälle Risto Ruokolalle muutaman kysymyksen.

Mistä idea tällaiseen dokumenttiin ja miksi juuri nyt?

Idea on saanut alkunsa kalavesiltä muutamia vuosia sitten. Alunperin koko homma lähti vitsistä, että tehdään dokkari meritaimenen rannikkokalastuksen vaikeudesta ja sen vaikutuksesta kalastajan mielenterveyteen. Vuosien aikana on kuitenkin tullut pohdittua ja syvennettyä asiaan tarkemmin ja samalla tarve kantaa oma korteni kekoon näiden kalojen tilan parantamiseksi on kasvanut sietämättömäksi. Aihe on vahvasti pinnalla koko ajan ja tuntuu että esim. energiayhtiöiden paine muutoksien aikaansaamiseksi kasvaa päivä päivältä, joten nyt on oikea aika lisätä vettä myllyyn ja pitää keskustelua yllä. Toisaalta myös tuntui siltä että oma visio projektista on nyt jalostunut siihen pisteeseen, että on käärittävä hihat. Myös kalastusvideokulttuuri on kasvanut valtavasti tänä aikana ja esim. Damnation on toiminut suurena inspiraation lähteenä.

Mikä on tekijöiden suhde veteen ja erityisesti virtavesiin?

Oma suhteeni veteen on erittäin läheinen. Kalastus on ollut lähellä sydäntä aina 6-vuotiaasta asti ja virtavedet sekä lohikalat ovat aina kiehtoneet valtavasti. Tosin vasta teini-iässä tuli aloitettua perhokalastus ja sitä kautta virtavesistä on tullut iso osa elämää ja samalla myös huolenaihe. Toni on ehkä enemmän perinteinen kesämökkikalastaja, mutta miehen ammattitaito ja ennenkaikkea meidän välinen saumaton yhteistyö on syy miksi pyysin häntä mukaan projektiin. Vaikka tietämystä löytyy paljon, kumpikaan meistä ei tosiaan voi väittää itseään virtavesien asijantuntijaksi, mutta tarkoitushan on kerronnallisesti luoda yhtenäinen kokonaisuus ja pureutua oikeisiin asioihin, joka puolestaan on meidän heiniä.

Onko Longinoja sinulle tuttu kohde ja tuleeko puro esiintymään dokumentissa?

Longinoja on tuttu kohde, mutta en ole siellä kovinkaan kauaa pyörinyt. Puro tulee varmasti olemaan osa isompaa kokonaisuutta Vantaanjoen vesistöstä. Promossa on myös yksi kuva purolta.

Mitä mieltä olet Longinojalla tehdystä työstä ja voisiko muu Suomi ottaa siitä mallia?

Tehty työ on kyllä vakuuttanut minut ja tulokset ovat taas yksi todiste taimenen kyvystä palata näihin vesistöihin, kunhan edellytykset lisääntymiselle on. Lisäksi Longinojalla on tehty hienoa työtä ihmisten valistamisessa aiheesta, joka puolestaan luo turvaa tämänkaltaiselle kaupunkipurolle ja sen asukeille. Suomessa on lukemattomia puroja, jotka hyötyisivät vastaavasta pitkäjänteisestä työstä.

Kuka olet, ja mistä tulet?

Olen Risto Ruokola, 29v, kuvaaja/ohjaaja ja tulen Espoosta.

Mitkä on terveisesi Longinoja.fi -sivujen lukijoille?

Lopuksi haluan kiittää kaikkia jotka ovat olleet kunnostuksissa mukana tai muuten kohentaneet virtavesiemme ja vaelluskalojen tilaa. On mahtavaa että ihmiset kiinnostuvat aiheesta enemmän ja enemmän! Yksi asia mitä haluaisin kuitenkin ihmisten ja eritoten kalastajien miettivän on yhteen hiileen puhaltaminen näissä asioissa. Liian usein törmää syyttävään sormeen ja muiden kuin oman rakkaan kalastusmuodon kyseenalaistamiseen. Kaikkien kalastajien intressit ovat varmasti samoja, mutta saavuttaakseen jotain, joutuu usein luopumaan jostain.

Näillä puheilla – jatketaan työtä tärkeän asian puolesta! Kiitos!

Tue CONCRETE REASONS -dokumenttiprojektia tästä.

Aiheesta sosiaalisessa mediassa