Karttojen lähteet: xxx ja Helsingin Kaupungin karttapalvelu

Ennen-jalkeen: Savelankoski vuonna 1908 vs. 2016

 

Nykyisen Pukinmäen alueella sijaineen Sonabyn kartanon maita palstoittamaan ja myymään perustettiin 1907 osakeyhtiö Boxbacka Aktiebolaget. Tarkoituksena oli luoda viihtyisiä, luonnonläheisiä ja terveellisiä asuinalueita vastapainoksi jo tuolloin likaantuneille kaupungeille. Yhtiön suunnitelmissa oli myydä pienempiä tontteja Savikylän eli Savelan puolelta suomenkielisille työläisille. Radan pohjoispuolelta tuli myyntiin suurempia tontteja ruotsinkieliselle herrasväelle.

Vuoden 1908 asemakaavaan oli Savelaan suunniteltu oma kauppatori, puutarhoja ja palstoja. Långinojan kahta puolen oli tarkoitus tehdä puistoalue. Savelasta myytiin ja rakennetiin useita kymmeniä palstoja vuosien 1907-1912 kuluessa. Siihen loppui siltä erää iiviiksi palstoitetun alueen kasvu radan ja Vantaanjoen vieressä.

Tuolloin joen nimi oli Helsingå eli Helsinginjoki. Vantaanjoeksi joki muuttui joskus 1500-luvun keskivaiheilla. 1700-luvulla alue nykyisen Longinojan kahta puolen oli liian kosteaa pelloksi. Silloinen Tattarinpuro oli niittymaata ja se tunnettiin nimellä Söderäng eli Eteläniitty. Nykyään tällä niittymaalla sijaitsee Savelan kaupunginosa.

Vuoden 1966 suurtulva tuhosi aika lailla alueen rakennus-suunnitelmat. Henkilöt kävivät tulvan aikaan veneellä kaupassa Savelassa.

Nykyisin asuinalueen turvana tulvien varalta on rakennettu tulvavalli, jonka päällä kulkee kevyenliikenteenväylä. Tulvavallin rakennusmateriaalia on käytetty mm. 700 tonnia rengasrouhetta.