Purossa asuvat taimenet ja siihen kudulle nousevat kalat vetävät asiasta kiinnostuneita ihmisiä purolle. Näillä sivuilla käytettävät kuvat ja videot ovat heidän ikuistamia hetkiä Longinojalta. Lue tästä lisää Longinojan taimenista.
Taimenen luonnonkierto
Villit lohet ja taimenet ovat Suomen joissa ja puroissa harvinaisia. Esteet, padot ja ruoppaukset ovat tehneet vesiväylät sopimattomiksi vaelluskaloille.
Vaelluskalat ovat nimensä mukaisesti vaeltavia kaloja. Suomen alkuperäisiä vaelluskalalajeja ovat lohen ja taimenen lisäksi nieriä, vaellussiika, vimpa, toutain, nahkiainen ja ankerias. Kalat vaeltavat esimerkiksi lisääntymisalueiden ja syönnösalueiden välillä.
Nykyisin vesiteitä ennallistetaan kaloja varten. Samalla joki- ja puroluonto elävöityy muutoinkin. Longinoja on hieno esimerkki onnistuneesta ennallistamisesta. Vuodesta 2001 lähtien tehdyillä kunnostustöillä on saatu uhanalainen taimen palaamaan Longinojan asukkaaksi.
Klikkaa: Näe vedenalaiskuvat
Mäti talvehtii soraikon suojassa.
Ensimmäiset kuukaudet vietämme ihan kutusoraikon tuntumassa
Smoltti n. 3 v. muuttuu hopeahohtoiseksi ja vaeltaa mereen
Kalastan ja kasvan 1-3 kiloa vuodessa jos vältän verkot!
Nousee jokeen kutemaan
Kutee syksyllä
Vaelluseste estää pääsyn kutupaikoille!
Suomen puroissa ja joissa on kymmeniä tuhansia esteitä, jotka vaikeuttavat kalojen nousua kudulle. Tässä purossa sillan alittavat putket eivät estä kalojen kulkua. Hyviä kutusoraikkoja on sillan molemmin puolin.
Katso videot: Lohikalat vs vaelluseste
© Piirrokset: Seppo Leinonen – www.seppo.net
© Valokuvat: Pekka Tuuri / Vedenalainen Suomi, Juha Salonen, Toni Randén, Henrik Kettunen Tuomas Heinonen, Mika Järvinen, Maaret Ahlsved, Mikko Joensivu, Miikka Pulliainen
Piirroksien, kuvien ja videoiden luvaton käyttö kielletty.